Den brasilianske storavisen O Globo skriver at Hydro må betale for at 300 personer fra Barcarena skal gjennomføre 17 ulike typer tester, i regi av forskningsinstituttet Evandro Chagas.

Ifølge Globo skal dette gjennomføres i Barcarena.

- Ikke fått den forkynt

Evandro Chagas-instituttet, som sto bak den første rapporten om situasjonen rundt Hydros aluminaraffineri Alunorte, får ansvaret for testene.

DN har flere ganger intervjuet forskningslederen Marcelo Lima i Evandro Chagas-instituttet. Han har kommet med knallhard kritikk av Hydros håndtering av utslippene og lokalbefolkningen i Barcarena.

Kjennelsen kommer etter et søksmål fra organisasjonen Associação dos Caboclos, Indígenas e Quilombolas da Amazônia (Cainquiama), som bistår befolkningen i de rammede områdene. Det er dommeren Raimundo Santana i storbyen Belem som har behandlet saken.

Det var E24 som omtalte saken først lørdag.

- Vi har mottatt varselet om dommen og går nå gjennom dette, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til DN.

Møtte lokalbefolkningen

Denne uken kom det frem at den brasilianske presidenten Michel Temer har undertegnet en resolusjon for å opprette en komité som skal overvåke situasjonen i Barcarena.

Denne vil bestå av representanter fra presidentens kontor, samt fra tre ulike departementer knyttet til miljø, integrasjon og menneskerettigheter.

Samtidig har Hydro denne uken forsøkt å trappe opp sin tilstedeværelse i lokalsamfunnet rundt aluminaraffineriet. Blant annet arrangerte selskapet et åpent folkemøte tirsdag.

– Det vi har fått høre fra våre naboer, er at vi ikke har vært tett nok på, og at de ikke har kunnet stole på den informasjonen vi har gitt. Dette er ikke måten vi ønsker å fremstå på, og vi beklager dette sterkt, sier leder for samfunnsansvar i Hydro, Elise Must i en pressemelding.

Siden nyttår har Hydro falt over 23 prosent. Selskapet hadde imidlertid en positiv dag på børsen fredag. Aksjen endte opp 1,48 prosent, til 46,78 kroner per aksje.(Vilkår)