Utslippsskandalen ved Alunorte-anlegget i Brasil har allerede kostet Hydro dyrt. Siden de første nyhetene om krisen ved fabrikken ble meldt i slutten av februar har 21,6 milliarder kroner blitt borte fra selskapets markedsverdi. I prosent har kursfallet vært på 18,6 prosent.

Siden nyttår har Hydro-aksjen falt nær 27 prosent, godt hjulpet av fallende markedspriser på aluminium.

Mandag ettermiddag klokken 14 vil Hydro legge frem to foreløpige rapporter om utslippene ved Alunorte. Én rapport fra selskapets interne ekspertgruppe og én rapport fra det eksterne miljøkonsulentselskapet SGW Services som er hyret inn av Hydro.

Hydro-aksjen steg kraftig mandag morgen og var lenge opp over fire prosent. Rundt klokken ti hadde oppgangen avtatt til rundt tre prosent.

Frykter Hydro i forsvarsposisjon

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i delstaten Pará, der Alunorte-anlegget ligger, frykter at Hydro vil bruke rapportene til å renvaske seg selv helt.

– Jeg er redd vi vil se mer av det samme vi har sett hittil: At de prøver å dekreditere forskningen gjort av Evandro Chagas-instituttet, ved å gå på formalia i stedet for å fortelle hva ved rapporten de mener er galt. Men jeg håper jeg tar feil, sier Cazetta.

Forsker Marcelo Lima ved Evandro Chagas har skrevet en svært kritisk rapport der det fremgår at utslippene fra Alunorte-anlegget er langt mer alvorlige enn det Hydro og andre brasilianske myndigheter har kommet frem til.

– For oss er det nå viktig å la diskusjonen om hvilken versjon som er riktig ligge, og komme med konkrete tall og informasjon om utslippene og virkningene, og om sikkerheten ved rødslamdeponiene og vannrenseanlegget. Det hadde vært veldig oppmuntrende å få, legger Cazetta til.

Saksøker hverandre

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro avviser at selskapet forsøker å dekreditere den mye omtalte rapporten fra Evandro Chagas.

– Hydro ønsker å fortsette dialogen med Ministerio Publico basert på et korrekt faktagrunnlag og vi har derfor bedt retten om å utnevne en uavhengig tredjepart som kan vurdere Evandro Chagas-rapporten, som Ministerio Publico i stor grad baserer sitt syn på, sier Molland.

Onsdag i forrige uke rettet statsadvokaten i Pará et privat søksmål mot Hydro der myndighetene stiller en rekke tøffe krav til selskapet, blant annet at Hydro stiller 585 millioner kroner som sikkerhet for mulige erstatningsutbetalinger etter utslippsskandalen.

Fredag valgte Hydro å saksøke påtalemyndigheten i Pará for å få gjennomført nye undersøkelser av Alunorte-utslippene. Hydro mener at lokale myndigheter har lagt for stor vekt på funnene i den kritiske rapporten fra forskningsinstituttet Evandro Chagas.

– Søksmålet Alunorte leverte 5. april har som siktemål å få påtalemyndigheten til å gjenoppta forhandlingene, sa kommunikasjonssjef Bjørn Skaar i Hydro til DN på fredag. (Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: