Aluminiumsprodusenten Hydro er blitt tvunget til å halvere produksjonen av alumina og stenge ned et deponi ved Alunorte-anlegget i Brasil etter at selskapet ikke fulgte påbud fra lokale miljømyndigheter.

Hydro har lenge nektet for at utslipp fra Alunorte-anlegget er årsak til forurensningen av drikkevannet i området rundt fabrikken. Men søndag kunne DN melde at Hydro innrømmer en rekke ulovlige utslipp ved anlegget, og at utslippene er gjort med overlegg.

– Dette er en meget alvorlig sak for Hydro, og som investor følger KLP utviklingen nøye, sier Anne Karin Kvam, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

Fond forvaltet av KLP eier totalt 1,3 prosent av aksjene i Norsk Hydro og er med dette den tiende største aksjonæren i selskapet.

I likhet med KLP legger Storebrand vekt på bærekraft, miljø og etikk i sine investeringer. Bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm i Storebrand slår fast at selskapet ser på Hydros utslippsskandale i Brasil som en «alvorlig hendelse»

– Vi forventer at Hydro rydder opp, og får på plass solide rutiner slik at ikke noe lignende skjer igjen, sier Bjugstad-Holm

Kaller inn til møte

Også i 2009 skjedde det et lignende utslipp ved Alunorte-anlegget. På dette tidspunktet eide Hydro 32 prosent av fabrikken, mens eierandelen i dag er på 92 prosent.

– Vi har vært i dialog med Hydro gjennom 2017 på dette med vannrisiko, fordi vi ser at dette lenge har vært en utfordring for Hydro. Vi har avtalt et nytt møte med dem etter påske hvor vi skal ta opp denne saken, sier Anne Kvam i KLP.

– Vi forventer nå at Hydro rydder opp, sier bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm i Storebrand
– Vi forventer nå at Hydro rydder opp, sier bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm i Storebrand (Foto: Foto: CF-Wesenberg/Storebrand)

Hun forventer at Hydro vil forklare hva som har skjedd, og hvilke konsekvenser disse utslippene har.

– Vi forventer også at Hydro tar ansvar for eventuell opprydning og begrenser skadevirkningene og at selskapet kartlegger årsaken og tar nødvendige grep for at dette ikke oppstår igjen, sier Kvam.

Venter handling

KLP venter at Hydro vil forbedre seg, men dersom dette ikke skjer vil forvaltningsselskapet vurdere investeringen i selskapet.

– Vi må først ha en dialog med selskapet, og Hydro må få tid til å gjennomgå dette grundig. Så må vi se på hva de sier, før vi vurderer hva KLP som investor skal gjøre, sier Anne Kvam.

Harald Bjugstad-Holm i Storebrand mener at Hydros utslipp i Brasil viser viktigheten av gode analyser knyttet til klimarisiko.

– For oss som investor er det et positivt signal at Hydro innrømmer ulovlige utslipp, og at toppsjefen setter dette på agendaen ved å reise ned selv. Det er også positivt at en intern arbeidsgruppe samt en uavhengig part skal vurdere hva som har skjedd, sier Bjugstad-Holm.

Bellona vil ha kortene på bordet

Miljøorganisasjonen Bellona har møtt Hydros norske ledelse, og fått en grundig oppdatering. De er kritiske til selskapets håndtering.

«At Hydro først nå kan redegjøre for flere ulovlige utslipp ved anlegget, er rett og slett ikke godt nok. Hydro er et norsk industriflaggskip. Det er en opplagt forventning at de håndterer miljøhensyn like godt ute som de gjør hjemme. Å slippe vannet uten tillatelse var neppe godkjent av Hydro sentralt, men det hjelper lite. Dette burde Hydro ha visst», skriver Bellona i en uttalelse.

Bellona ber nå Hydro legge alle kortene på bordet.

«Hydros politiske eiere må kreve en full kartlegging av den lokale miljøsituasjonen, og sørge for at nødvendige tiltak kommer på plass for å unngå en lignende situasjon ved neste ekstremvær. Et grundig selskap som Hydro har et ekstra samfunnsansvar når de går inn i en sårbar kontekst som den i Alunorte», skriver organisasjonen.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: