Personene bak cyberangrepet på aluminiumsgiganten Hydro skal ha krevd løsepenger for å låse opp datasystemet deres, ifølge NRK. Det skal også ha blitt gjennomført et målrettet angrep på brukerdatabasen.

NRK viser til at Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NorCERT) har sendt ut et varsel til flere samarbeidspartnere om dataangrepet.

«NorCERT varsler om at Hydro er utsatt for et ransomwareangrep (LockerGoga). Angrepet ble kombinert med et angrep mot Active Directory (AD). NorCERT ber om informasjon om andre er rammet av tilsvarende hendelser. NorCERT bistår Hydro og hendelsen regnes som pågående», heter det i varselet.

LockerGoga ble også brukt i cyberangrepet mot det franske it-selskapet Altran tidligere i år, skriver Bleepingcomputer. Da fungerte viruset slik at Altran måtte betale løsepengene i kryptovalutaen bitcoin. LockerGoga er en skadelig programvare som krypterer hele eller deler av innholdet på en datamaskin eller et nettverk slik at det ikke er tilgjengelig for eieren. I dette løsepengeviruset får eieren opp en instruksjon hvor det står blant annet: «Betalingen må blir gjort i bitcoin».

Kommunikasjonssjef i Hydro, Erik Brynhildsbakken, sier til DN at han ikke er kjent med at hackere skal ha bedt om løsepenger. Leder for Norcert vil ikke bekrefte overfor NRK at det dreier seg om et Active Directory-angrep.

DNs Anita Hoemsnes: Jobbe deltid noen år? Så mye taper du i pensjon
00:59
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.