Den norske aluminiumsgiganten Hydro endte opp med justert driftsresultat (ebitda) på 11,16 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på nesten seks milliarder fra samme kvartal i fjor.

Det er i hovedsak høyere metall- og aluminiumspriser bidro til den kraftige resultatveksten. Samtidig endte omsetningen på 46,6 milliarder kroner, opp fra 31,9 milliarder samme kvartal i fjor.

– Hydro leverer sterke økonomiske resultater og god fremdrift mot vår strategiske ambisjon om å styrke vår posisjon innen lavkarbonaluminium og vokse innen fornybar energi, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Hydro Energy og Hydro Extrusions kunne også vise til rekordresultater, men er også rammet av høyere faste kostnader og høye råvarepriser.

Hydro-aksjen faller over fem prosent på Oslo Børs tirsdag morgen.

Bryter bånd til Russland

Etter den russiske invasjonen av Ukraina gikk Hydro ut med en melding om at de ikke ville inngå nye kontrakter med russiske produsenter og motparter.

Den norske giganten understreker at de har ingen ansatte, virksomhet eller investeringer i Russland, og har redusert sine kontraktsforpliktelser i landet. Hydro skriver også at de nå er i ferd med å redusere de gjenværende forpliktelsene for 2022 ytterligere.

Krigen i Ukraina, svakere økonomisk vekst i Kina, flaskehalser i den globale forsyningskjeden, inflasjon og høye energipriser har skapt usikkerhet i første kvartal.

– Invasjonen har videre påvirket vekstratene for bnp, der Europa har vært mest utsatt for påfølgende økonomiske og sosiale effekter. Flaskehalser i den globale forsyningskjeden har fortsatt stor innvirkning på veksten, og den aktuelle null-covid-politikken i Kina skaper kortsiktige forstyrrelser. I første kvartal er det i flere viktige markeder rapportert om den høyeste inflasjonen på 20 år, skriver selskapet.

Prisen på aluminium har økt gjennom kvartalet, men har vært svært ustabil og ligget mellom 2.808 dollar tonnet til 3.8849 dollar tonnet, ifølge Hydro. Krigen i Ukraina og frykten for sanksjoner mot russiske produsenter har ført til en prisstigning og forstyrrelser i metallmarkedet.

Europeisk utfasing av russisk gass har sendt gassprisene og strømprisene til værs. Det har ført til høyere produksjonskostnader ved Hydros anlegg i Europa, og kutt i produksjonen på enkelte smelteverk.

Vil kjøpe polsk selskap

I slutten av april ble det klart at aluminiumsgiganten hadde lagt inn bud på det polske resirkuleringsselskapet Alumetal, notert på Warszawa-børsen. Det priser egenkapitalen til 232 millioner euro, som tilsvarer rundt 2,3 milliarder kroner.

Alumetal er Europas nest største produsent av støpelegeringer i aluminium med en produksjonskapasitet på 275.000 tonn i året. Selskapet har tre anlegg i Polen og ett i Ungarn.

– Med denne transaksjonen tar Hydro et viktig steg i arbeidet med å gjennomføre strategien frem mot 2025. Etter oppkjøpet av Alumetal vil Hydro øke bruken av brukt aluminiumskrap med 150 000 tonn i året, sier Aasheim.

Transaksjonen gir en selskapsverdi på cirka 290 millioner euro, basert på siste rapporterte netto gjeld for 2021 og et utbytte på rundt 23 millioner euro. Det er planlagt utbetalt i slutten av juli i år.

Hydro hadde 21,2 milliarder kroner i kontanter ved utgangen av første kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.