– Hydro startet en strategisk gjennomgang av forretningsområdet Rolling i 2019, sammen med andre strategiske tiltak for økt lønnsomhet og bærekraft. Vi har nå konkludert, og forretningsområdet Rolling vil fortsette sin utvikling under nytt eierskap. Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømsselskap, sier Hydros konsernsjef, Hilde Merete Aasheim i en børsmelding.

Hydro Rolling selges til det amerikanske oppkjøpsfondet KPS Capital Partners for 1,38 milliarder euro, som tilsvarer 14,2 milliarder norske kroner, opplyses det i børsmeldingen.

Tidligere har Hydro gjennomført en betydelig restrukturering av valseverkene.

Knut Erik Løvstad, analytiker i meglerhuset Kepler Cheuvreux, sier det er positivt for Hydro å finne en løsning for Rolling.

– Dette er en virksomhet hvor man har slitt med inntjening og avkastning i flere år. Prisen synes jeg er helt okei, sier han.

Ifølge Hydros hjemmesider er Hydro Rolling verdens ledende produsent av «avanserte valsede aluminiumprodukter».

Syv anlegg

I 2020 bidro Hydro Rolling med rundt 24 milliarder kroner i inntekter, som utgjorde 17 prosent av de samlede inntektene i Hydro. Underliggende resultat før skatt på forretningsområdet var 1,3 milliarder kroner, som utgjorde ni prosent av Hydros samlede underliggende resultat. Forretningsområdet Rolling dreier seg om produksjon av valsede produkter.

– Salget av Rolling vil styrke gjennomføringen av vår strategi, og gi oss en bedre posisjon innenfor lavkarbonaluminium, samtidig som vi kan utforske muligheter til ny vekst på områder der vår kompetanse samsvarer med megatrendene, sier Aasheim.

I tillegg til gjennomføring av Hydros strategiske ambisjoner, vil salget også bidra til å styrke selskapets balanse.

Transaksjonen omfatter syv anlegg, ett FoU-senter og internasjonale salgskontorer, i tillegg til rundt 5000 ansatte hvorav 650 i Norge og resterende hovedsakelig i Tyskland.

Ved Hydros valseverk på Holmestrand lages det valsede aluminiumsprodukter som blir til alt fra bygningsplater til aluminiumsfolie. Ved valseverket på Karmøy lages det valsede aluminiumsplater og bånd som leveres enten i form av store ruller eller som flate plater.

To milliarder over anslag

Kepler Cheuvreux' eget anslag ved et eventuelt salg var ifølge analytiker Knut Erik Løvstad på 12 milliarder kroner.

– Jeg tror markedet vil ta godt imot denne nyheten. Det er jo heller ikke uventet at det endelig blir klart, ettersom Hydro har jobbet med å forskjellige løsninger, hvor salg åpenbart var en mulighet, siden 2019.

– Om det er noe som overrasket, er det at det er et PE-fond som kjøper og ikke et annet aluminiumsselskap, sier Løvstad.

Han understreker at han ikke har inngående kjennskap til fondet, men tror det vil bli en positiv eier for valseverkene både i Norge og i utlandet.

– Med dette salget har Hydro mer kapital til å akselerere batterisamarbeidet de har med Panasonic, og jeg tror det kan bli et område hvor selskapet kommer til å gjøre ting fremover.

Omfattende restrukturering

I 2019 meldte den norske industrigiganten at en strategisk gjennomgåelse av Valsede Produkter førte til en omfattende restruktureringsprogram for virksomheten. Selskapet ønsket å styrke lønnsomheten betraktelig.

– Vi tar nå betydelige grep for å styrke vår lønnsomhet, sa Einar Glomnes, konserndirektør for Valsede Produkter i Hydro i september 2019.

Selskapet la dermed ned deler av folieproduksjonen ved Grevenbroich, i tillegg til forbedringstiltak på tvers av organisasjonen. Den totale restruktureringen besto av planlagt reduksjon av personalkostnader på opptil 60 millioner euro per år.

Må godkjennes

Den avtalte transaksjonsprisen vil medføre en reduksjon på 856 millioner euro i pensjonsforpliktelser og Hydro vil motta 435 millioner euro i kontantvederlag. Transaksjonen er betinget av godkjennelse fra konkurransemyndigheter, som ventes i løpet av andre halvdel 2021. Konserndirektør for Hydro Rolling, Einar Glomnes, vil etter transaksjonen er gjennomført gå inn i stillingen som administrerende direktør i det nye selskapet.

Rolling vil behandles som en virksomhet holdt for salg og avhendet virksomhet i Hydros finansielle rapportering fra første kvartal 2021, skriver Hydro. Verdivurderingen indikerer en nedskrivning på 160–190 millioner euro, som vil inkluderes i årsregnskapet for 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.