Aluminiumsgiganten Hydro fikk et underliggende driftsresultat (ebit) på 3,15 milliarder kroner i første kvartal. Dette er en nedgang på drøyt 400 millioner kroner sammenlignet med foregående kvartal da Hydro tjente 3,55 milliarder kroner på driften. Ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt ventet analytikerne et driftsresultat på 3,06 milliarder kroner i kvartalet.

Hydro har i nesten to måneder måttet kjøre det gigantiske aluminaraffineriet Alunorte i Brasil for halv maskin. Utslipp fra anlegget etter et kraftig regnvær i midten av februar har fått domstolene i landet til å pålegge en halvering av produksjonen ved det som er verdens største aluminaraffineri.

Onsdag la selskapet og toppsjef Svein Richard Brandtzæg frem en foreløpig regning for krisen. Hydro rapporterer ikke enkelttall for fabrikkene, men legger frem tall for forretningsområdet Bauksitt og Alumina, der Alunorte-fabrikken og de tilhørende Paragominas-bauksittgruvene er den vesentligste virksomheten.

Milliardsmell i Brasil

Resultateffekten av krisen i Brasil slår derfor mest ut innenfor dette forretningsområdet. Regnskapet for første kvartal viser en resultatsvekkelse på drøyt 1,1 milliarder kroner innenfor den kriserammede virksomheten i Brasil.

Mens Bauksitt og Alumina i fjerde kvartal fikk et underliggende driftsresultat (ebit) på 1,87 milliarder kroner, fikk det i første kvartal kun et driftsresultat på 0,74 milliarder kroner.

– Produksjonsbegrensningen på 50 prosent ved Alunorte og den påfølgende reduksjonen av produksjonen i Paragominas i mars har hatt negativ innvirkning på resultatene for Bauksitt og Alumina i første kvartal, skriver Hydro i kvartalsrapporten.

Tallene for første kvartal inneholder kun én måned med Alunorte-problemer siden produksjonskuttet ble innført i begynnelsen av mars. Også Paragominas-gruvene kjører med redusert kapasitet, og dette begynte en liten stund etter at Alunorte ble pålagt å halvere produksjonen. I begynnelsen av mai måtte også aluminiumsverket Albras halvere sin produksjon.

Det betyr at de regnskapsmessige konsekvensene blir enda større i andre kvartal og videre i 2018 dersom Hydro ikke får klarsignal fra myndighetene til å gjenoppta full produksjon.

Må skrinlegge kostnadskutt

Hydro varsler nå også at det som følge av problemene i Brasil ikke lenger regner med å nå målet for sitt kostnadskuttprogram «Better», som var ventet å gi besparelser på en halv milliard kroner i år.

Hydro skriver i sin kvartalsrapport at selskapet fortsetter å vurdere om selskapet skal stenge ned noen av de syv produksjonslinjene på Alunorte mer permanent, noe som i så fall vil medføre at det vil ta flere måneder far de igjen kan startes opp igjen.

– Dagens Alunorte-produksjon er basert på roterende produksjonslinjer. Evalueringen pågår om beste driftsmetode», skriver Hydro i sin powerpoint-presentasjon onsdag morgen, skriver selskapet i rapporten.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har tidligere sagt til DN at rulleringen av produksjonen medfører høyere kostnader og økt risiko for ulykker, og at en avgjørelse om nedstengning må tas innen få uker.

Vil forhandle

I mellomtiden har Hydro tvunget om lag 1000 av de ansatte til å ta ferie, og vurderer oppsigelser og mer varige produksjonsnedstengninger for å beskytte anleggene.

Hydro har jevnt og trutt økt raffineringen på anlegget, og produserte rekordhøye 6,4 millioner tonn på Alunorte i fjor.

For at Hydro igjen skal få lov til å gjenoppta produksjonen må det bli enige med statsadvokatene og andre myndigheter i Brasil. Forhandlingene med statsadvokatene har brutt sammen, men Hydro jobber videre for å få gjenopptatt disse.

Hydro er også avhengige av å få ny godkjennelse for det nyeste av de to såkalte rødslamdeponiene, der avfallsstoffene fra raffineringen havner til rensing.(Vilkår)

– Vi har daglige forhandlinger med myndighetene i Pará
Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg forteller hva selskapet nå gjør for å løse opp i Alunorte-problemene.
01:19
Publisert: