Brasilianske miljømyndigheter har allerede tvunget Hydro til å halvere produksjonen ved Alunorte-fabrikken og stenge et avfallsdeponi etter utslippsskandalen ved aluminaraffineriet.

Hydro nektet først for at det hadde skjedd utslipp ved anlegget, men har en rekke ganger vært nødt til å komme med nye innrømmelser.

I en børsmeldinger sendt ut natt til mandag erkjenner Hydro to nye tilfeller av utslipp av ubehandlet regnvann fra anlegget. Ett av dem skal ha pågått i lang tid.

Hydro varsler samtidig at selskapet vil utvide den uavhengige granskningen av saken og iverksetter internrevisjon.

– Brudd på det Hydro står for

Dette skjer etter at Hydro torsdag mottok et nytt varsel fra brasilianske miljømyndigheter (Semas) på grunn av manglende etterlevelse av miljøregler.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i pressemeldingen.

– På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, legger Brandtzæg til.

Det siste varselet kom som en følge av at det er funnet en ulisensiert forbindelse mellom aluminaraffineriet Alunorte og en lisensiert dreneringskanal fra det nærliggende aluminiumverket Albras.

– Ubehandlet regnvann fra taket av et skjul der det oppbevares kull ved Alunorte er blitt ledet ut i Paráelven via denne interne kanalen, skriver selskapet i meldingen.

I tillegg til dette opplyser Hydro at det er funnet indikasjoner på at overflatevann fra det tidligere hydratlageret ved Alunorte kan ha blitt ledet inn i kanalen fra Albras.

I brudd med lisensen

Hydro har tidligere innrømmet at ubehandlet regn- og overflatevann fra fabrikkområdet til aluminaraffineriet er sendt direkte ut i Paráelven.

Dette er et klart i brudd med betingelsene i tillatelsene Hydro har fått fra brasilianske myndigheter.

– Ifølge lisensen, skal alt regn- og overflatevann fra Alunorte ledes til vannbehandlingssystemet, slår Hydro fast i dagens melding.

Tester gjennomført av Semas viser nå at ubehandlet regnvann har blitt sluppet ut i kanalen som løper fra aluminiumsverket Albras til Alunorte og videre ut i Paráelven.

Enda mer urovekkende, Hydro slå fast at «disse utslippene har skjedd uavhengig av det kraftige regnfallet i februar».

Flere utslipp over tid

Frem til nå har utslippsskandalen ved Alunorte-fabrikken vært knyttet til ekstraordinære forhold som oppsto etter et ekstremt regnvær den 17. februar.

Utslippene som Hydro innrømmer natt til mandag har imidlertid skjedd uavhengig av dette, og ut ifra ordlyden i meldingen; løpende over tid.

Hydro skriver i børsmeldingen at de har startet arbeidet med utbedre forholdene som miljømyndighetene nå har avdekket.

Innløpet til vannet fra taket av kullageret er nå blitt stengt. Hydro jobber med å finne den beste løsningen for å stenge innløpet fra det tidligere lagerområdet for hydrat.

Resultatet av den interne gjennomgangen og de første resultatene fra den eksterne granskningen presenteres 9. april.

Investerer 500 mill.

Fredag opplyste Hydro at de skal oppgradere vannrenseanlegget ved aluminiumsraffineriet for 500 millioner kroner.

Ifølge konsernet øker det kapasiteten på Alunorte med 50 prosent og styrker raffineriets evne til å takle fremtidig ekstremvær. Hydro eier 90 prosent av anlegget og har rundt 2.000 ansatte der.

Hydro-ledelsen ble torsdag innkalt til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å forklare seg om lekkasjen. Dagen etter kom selskapet med en pressemelding der de beklager det første utslippet.

– Vi anerkjenner at vi er nødt til å bygge ny tillit, gjennom å endre våre holdninger, handlinger og hvordan vi samarbeider med våre naboer, sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: