Styreleder Karoline Nystrøm i Elko ga tirsdag formiddag nådestøtet for Åmot-bedriften sammen med de øvrige eierrepresentantene fra franske Schneider.

– Det har vært en tøff, krevende og trist dag her på Åmot som vi prøver å håndterer på en best mulig måte, sier Karoline Nystrøm, styreleder i Elko og administrerende direktør i Schneider Electric Norge.

Nystrøm leder den norske virksomheten av Schneider Electric med 600 ansatte. Konsernet har 150.000 ansatte i 100 land, og hovedkontoret er delt mellom Paris og Hongkong.

Dårlig stemning

Hun legger ikke skjul på at det var en vanskelig og tung beskjed for de ansatte å få.

Det var tomt i produksjonen etter at styret i Elko besluttet å legge ned fabrikken på Åmot.
Det var tomt i produksjonen etter at styret i Elko besluttet å legge ned fabrikken på Åmot. (Foto: Stig Nerland)

Det var ingen god stemning da styret meddelte beslutningen på allmannamøtet tirsdag formiddag om å flytte produksjonen og distribusjonssenteret fra Åmot til henholdsvis Schneider Electric sin fabrikk i Merten i Tyskland og til Schneider Electric sitt distribusjonssenter i Örebro i Sverige.

Det ble flagget på halv stang da stikk-kontakt-fabrikken ble besluttet nedlagt.
Det ble flagget på halv stang da stikk-kontakt-fabrikken ble besluttet nedlagt.

– Eierrepresentantene i styret ble utskjelt på allmannamøtet. Det ser ikke ut som om det har vært noen reelle vurderingsprosesser. Man har hatt en ensidig fokus på å flytte produksjon ut, sier Evelyn Stillerud, ansatterepresentant i styret.

Styrets beslutning førte til at flere av bedriftens 80 ansatte gikk hjem i protest, og Elko-flagget ble heist på halv stang.

– Ja, det har vært både frustrasjon og skuffelser. På en slik dag er det viktig å ha takhøyde for folks reaksjoner, sier Nystrøm.

«Gradvis nedover»

De franske eierne Schneider Electric har 150.000 ansatte i 100 land, og er en global kjempe. Hovedkontoret er delt mellom Paris og Hongkong. Nå legger konsernet ned en norsk fabrikk med 50 års historie som ligger noen mil fra Drammen. Regnskapsmessig er Elko en pengemaskin.

Fra 2014 til og med 2018 omsatte Elko for til sammen 3,6 milliarder og oppnådde et samlet resultat før skatt på nesten 1,3 milliarder kroner. Selskapet som produserer stikkontakter og lysbrytere, hadde i denne femårsperioden en resultatgrad før skatt på 35,6 prosent.

Nystrøm understreker at Schneider legger ikke ned Elko, men fabrikken som leverer varer for Elko på Åmot.

– Idag bidrar Åmot-fabrikken med cirka halvparten av det Elko selger. Resten produseres andre steder. Produksjonsvolumet fra Åmot-fabrikken har gått gradvis nedover, og vi venter at det også vil skje fremover, sier Nystrøm.

Styrelederen legger til at dette ikke handler om at de ansatte har gjort en dårlig jobb.

– Tvert imot, vi er godt fornøyd med den dedikerte jobben de ansatte har gjort i mange år og glad for det varme engasjementet de har for Elko.

Ifølge styret kommer flyttingen som en konsekvens av en grundig utredning som har pågått siden januar i år. Nystrøm understreker at det er fremtidsperspektivet som er årsaken til at fabrikken legges ned.

Stikk-kontakter er ikke lenger et produkt for fremtiden, ifølge Schneider. Her ved produksjonen i Elkos fabrikk på Åmot.
Stikk-kontakter er ikke lenger et produkt for fremtiden, ifølge Schneider. Her ved produksjonen i Elkos fabrikk på Åmot. (Foto: Stig Nerland)

– Vi ser en overgang til smarthusløsninger hvor produkter knyttes til hverandre. Nye smarte produkter som Elko lanserer i sommer og videre fremover vil bli produsert av andre større fabrikker i konsernet.

Flyttingen skal etter planen skje i løpet av 2021. I mellomtiden skal produksjonen i fabrikken på Åmot gå som normalt.

– Ingen ansatte på Åmot mister jobben i 2020 og mange vil fortsette et godt stykke ut i 2021. Vi skal bidra med økonomiske støtteordninger, sier Nystrøm.

Nylig avgått klubbleder i Elkos fabrikk på Åmot, Vegar Tøllevsen, er oppgitt.

– Det er en utrolig trist dag. Ingen skjønner at en så lønnsom bedrift legges ned. Franskmenn tar ikke alltid de riktige beslutningene, sier Tøllevsen som juni sluttet etter 28 år i bedriften.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.