Oljeanalytiker Jarand Rystad og hans Rystad Energy tror nå at skiferolje og skifergass i USA vil vokse til å utgjøre en fjerdedel av verdens totale petroleumsproduksjon utpå 2030-tallet. Rystad Energy har i flere år konsistent anslått en høyere vekst i skiferproduksjonen enn tunge analyseorganisasjoner som det internasjonale energibyrået Iea.

– Vi har hatt større tro på skifer enn noen andre, og selv vi har ligget for lavt, sier Rystad.

Jarand Rystad leder det etter hvert globale analysehuset Rystad Energy.
Jarand Rystad leder det etter hvert globale analysehuset Rystad Energy. (Foto: Carina Johansen)

Tjener ikke penger

Schlumberger-sjef Pål Kibsgaard-Petersen er blant de mange som undrer seg over at skiferoljeprodusentene i USA fortsetter å pumpe ut mer olje når de ikke har generert positiv fri kontantstrøm i noe år siden aktiviteten tok av i 2010, noe han nylig påpekte overfor DN. Skiferoljeaktørene er blitt tungt forgjeldet.

Rystad mener det er et av de mest misforståtte aspektene ved hele skiferoljeveksten.

– Skiferolje er så attraktivt at man reinvesterer alt man får, pluss låner opp mer penger for å vokse raskere, sier Rystad.

Han mener det derfor blir feil å vurdere skiferaktørene ut fra deres resultater i et regnskapsår.

– Hvis du i stedet analyserer årskull for årskull av brønner, kan du få til dels meget god avkastning, selv om det varierer mellom årgangene. 2014-brønnene ga dårlig avkastning, for da var alt dyrt. 2016-årskullet derimot, gir superprofitt.

Skifer gir fleksibilitet

Skiferoljeproduksjonen ble muliggjort av en teknologirevolusjon tidlig på 2000-tallet, som gjorde det mulig å bryte opp såkalt tette formasjoner og få dem til å produsere olje. Det har snudd opp ned på oljebransjen det siste tiåret. Skiferoljeproduksjon på land har den store fordelen at hver enkelt brønn er billig og produksjonen og inntektene kommer raskt. Riktignok faller produksjonen per brønn gjerne raskt igjen, men nettoeffekten blir en helt annen fleksibilitet for oljeselskapene til å reagere på endringer i priser på olje, gass og karbon.

USA er igjen blitt verdens største oljeprodusent. USA har en fordelaktig geologi, fordelaktig regulering og eierskap, og langt bedre kartlagte ressurser gjennom alle olje- og gassbrønnene som er boret i USA siden oljealderen startet der på slutten av 1800-tallet.

For leverandørselskaper som Schlumberger kan det være dårlig nytt. Konkurransen mellom leverandørene på land er knallhard i USA. Det er ikke snakk om spesielt sofistikerte enkeltbrønner, det handler om effektivitet og volum, og teknologibarrieren er lav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN skulle lage en hyggelig sak om eldre som gjør karriere sent i livet. Plutselig merket vi at noe var galt
– Så ble han lagt på en båre i sykebilen, og forsvant.
08:26
Publisert: