Saken oppdateres

Industriproduksjonen i Norge økte med 0,3 prosent fra oktober til november, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag morgen.

Det er mindre enn det analytikerne hadde sett for seg. Estimater som Bloomberg News har hentet inn fra fem meglerhus viser at det var ventet en oppgang i industriproduksjonen på 0,5 prosent.

Metall og bygging

Metallindustrien sto for mesteparten av oppgangen med 3,3 prosent. Også bygging av skip og oljeplattformer bidro til økningen med 1,4 prosent.

Kun ett område innen industrien dro ned tallene. Det var nærings-, drikkevare og tobakksindustrien, som falt med 0,3 prosent i perioden.

Oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri bidro med en oppgang på 0,2 prosent, mens kraftforsyning økte med 1,2 prosent.

Venter gradvis økning i oljebransjen

– Dette var den tredje strake måneden med positiv månedlig oppdatering, og dermed har aktivitetsnivået fortsatt å ta seg opp fra den bratte nedgangen i august da produksjonen falt med 5,9 prosent. Alt i alt er trenden positiv, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en oppdatering mandag.

Marius Gonsholt Hov.
Marius Gonsholt Hov. (Foto: THOMAS T. KLEIVEN)

Han forventer at den oppadgående trenden kommer til å fortsette ettersom indikatorer fortsetter å ligge i positivt terreng.

– Industrisektoren er støttet av solid global vekst i tillegg til svak norsk kronekurs. Fremover forventer vi å se en gradvis økning av investeringer i petroleumsindustrien, noe som vil støtte opp om aktivitet i oljeserviceindustriene, skriver Gonsholt Hov videre.

Bygging til offshoreindustrien løfter

Oppgangen i november bidro også til å dra industriproduksjonen ut av minus for de siste tre månedene.

I forrige tremånedersperiode fra august til oktober viste industriproduksjonen en nedgang på 2,3 prosent sammenlignet med tremånedersperiode før.

Nå viser tallene at det i perioden september til november var en oppgang på 0,4 prosent. Denne er i stor grad blitt trukket opp av en sterk oppgang på 3,9 prosent i bygging av skip og oljeplattformer. Også maskinindustrien bidro positivt med et løft på 2,5 prosent. Ingen industrien trakk ned i perioden. (Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: