Norsk PMI, som er en temperaturmåler for aktiviteten i industribedrifter, steg til 60,5 i august fra 48,9 i juli, opplyser DNB og NIMA Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk mandag.

En indeks over 50 viser økende aktivitet i industrien. I juli var første gang indeksen falt under 50 poeng siden november 2016.

– Det var en kraftig innhenting i august. De sterke tallene kommer i kjølvannet av det uventede fallet i juli, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB til DN.

Hun påpeker at DNB er forsiktige når de tolker tallene, da det har vært store svingninger den siste tiden.

– Men vi ser at indeksen har lagt seg på et ganske stabilt nivå over 55 poeng. Det er et nivå som viser økt aktivitetsvekst i industrien, og det stemmer godt med inntrykket vi har fra andre typer undersøkelser. Vi tenker at PMI-tallene signaliserer at industrien opplever en god periode, sier Haugland.

Hun trekker frem at det kan knyttes til at oljesektoren gjør det bedre, at norsk økonomi har løftet seg og at det er ganske god vekst i etterspørselen fra utlandet.

Ikke avgjørende for Norges Bank

Haugland sier at tallene ikke avgjørende for Norges Banks vurderinger omkring hvor raskt neste renteheving skal komme.

– Den ser på et mer bredt antall indikatorer fra næringslivet. Når det er sagt tror vi at de kommer til å nøye seg med septemberhevingen i år og heller gå med gradvis frem. Norges Bank går raskere frem enn omverdenen og vi ser ikke noe grunn til at den skal akselerere takten utover det den har varslet, sier Haugland.

Hun påpeker at hverken norsk industri eller økonomi er «rødglødende».

– Det er mer normal temperatur og ingen behov for å få opp renten for å kjøle ned temperaturen, forteller Haugland.

Bred oppgang

Det var bred oppgang i delindeksene i august:

  • Produksjonsindeksen, justert for sesongvariasjoner, steg med 10,9 poeng til 63,3 i august. Nivået var 6,3 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året, men 0,2 poeng lavere enn i januar.
  • Indeksen for nye ordre steg med 14,2 poeng til 63,4 i august og var 7,6 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året. Det var særlig hjemmemarkedsordrene som trakk opp i august.
  • Sysselsettingsindeksen steg med 5,1 poeng til 59,2 i august, den høyeste indeksen siden sommeren 2011.
  • Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med hele 25,9 poeng til 61,9 poeng i august. En høy indeks betyr lang leveringstid og er assosiert med høy aktivitet.

Det var imidlertid også en vekst i lagerindeksen, der lagrene av innkjøpsvarer steg med 3,3 poeng til 54,9 poeng i august. Det bidro til å dempe PMI-tallene.

– Noen respondenter peker på ferietid hos leverandører, økt usikkerhet i internasjonal handel og en stillere juli måned som grunner til lagerbygging, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.