Industriproduksjonen i 3. kvartal gikk ned 2,2 prosent, viser sesongjusterte tall for produksjonsindeksen for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Fra august til september 2015 var det derimot en beskjeden vekst på 0,9 prosent.

På forhånd var det ventet at industriproduksjonen ville falle 0,1 prosent på månedsbasis fra august til september, mens medianen viste et forventet fall på 0,3 prosent.

Det fremgår av estimater TDN Finans har hentet inn.

Økningen kom hovedsaklig fra vekst i gummi, plast og mineralsk industri, i tillegg til maskinreparasjon og -installasjon.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Korreksjon

Til tross for at septembertallet var litt bedre enn ventet, tror seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets at dette kun dreier seg om en midlertidig korreksjon.

- Det kom etter noen svake måneder. Hovedbildet er at industrien i Norge faller, sier han til DN.

Lavere produksjon innenfor olje- og gassrelatert industri som falt 7,7 prosent i tredje kvartal forklarer nedgangen. Ifølge SSB har ikke produksjonsaktiviteten her vært lavere siden 4. kvartal 2011.

I juni til august gikk norsk industri ned 3,7 prosent sammenlignet med tremånedersperioden før, mens indeksen falt 0,4 prosent i august.

Også industriens ordrereserve falt 10,4 prosent i tredje kvartal 2015 på årsbasis, melder TDN Finans.

Industriens ordretilgang steg 0,5 prosent i tredje kvartal på årsbasis. På kvartalsbasis var ordretilgangen ned 10,3 prosent.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

Vil fortsettet fallet

Selv om septembertallet isolert sett var bedre enn forventet, bekrefter tallene at oljebremsen preger industrien og bidrar til at industriaktiviteten faller videre.

Det sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

- Inntrykket er negativt med et viderefall på 2,2 prosent i industriproduksjonen. Ordrestatistikken bidrar også til det negative inntrykket, forklarer hun.

- Hvordan kommer dette til å utvikle seg?

- Det er et bratt fall i oljeinvesteringene i år som viser seg nå i både Norge og internasjonalt. Vi tror disse skal falle videre - både i 2016 og 2017. Så her vil vi få videre nedgang i industriene som nå virkelig trekker ned, sier Haugland.

Selv om andre deler av norsk industri vil gjøre det bedre enn den oljepregede industrien fremover - mye på grunn av den svake kronen, er det ikke nok til å hindre videre fall, tror seniorøkonomen.

- Det vil neppe være nok til å hindre at industriproduksjonen faller videre samlet sett, sier Haugland.

Kronen demper

Bruce i Nordea Markets er ikke i tvil om at en svak krone vil dempe fallet for norsk industri fremover, men tror heller ikke det er nok til å stanse den negative trenden.

- At kronen er svak hjelper opplagt, det ville vært brattere fall om det ikke hadde vært for at den hjelper tradisjonell eksportindustri. Oljeinvesteringene kommer til å falle såpass kraftig at jeg regner med videre nedgang i Norge, sier han til DN.

 

Les også: Tror på dobbel boligprisvekst i denne byen

Jo Lunder permittereres fra toppjobben hos John Fredriksen

- Det er jo dramatisk

 

Se også:

Her er audis ladbare luksussuv:

Her er Audis ladbare luksussuv
Audi Q7 e-tron har en elektrisk rekkevidde som faktisk gjør en forskjell.
00:40
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.