For ganske nøyaktig et år siden la den børsnoterte emballasjeprodusenten Bewi asa på Frøya i Trøndelag inn et bud på familieeide Jackon i Gressvik utenfor Fredrikstad, som blant annet produserer emballasje, isolasjon og byggevarer. Budet var på 3,1 milliarder kroner i kontanter, eller Bewi-aksjer som da var verdt 3,6 milliarder kroner.
Budet ble raskt akseptert, men selgerne valgte to helt ulike løsninger. En familie valgte oppgjør i kontanter, mens den andre valgte oppgjør i form av Bewi-aksjer.
Deler ut millioner
Kompisene Jacob Solgaard og Konrad Akselsen etablerte Jackon i 1956. I dag er det andre og tredje generasjon i de respektive familiene som sitter på aksjene. Jacob Solgaards etterkommere heter i dag Solgaard og Bergstøl, og totalt ni av Solgaards arvinger sitter med Jackon-aksjer.
De ni etterkommerne etter Solgaard, som sitter med aksjer, deler 1,55 milliarder kroner som i disse dager kommer inn på konto.
Magne Solgaard (76), sønn av medgründer Jacob Solgaard, er talsmann for familiegrenen som valgte oppgjør i kontanter. Han satt selv i ledelsen i Jackon helt frem til han ble pensjonist i 2013, og familien har siden vært passive eiere.
Han sier det er vemodig å selge farsarven, men at familien valgte denne løsningen fordi det er såpass mange arvinger som er i ulik livssituasjon og alder, med ulike behov og ønsker.
Solgaard, som bor på Kråkerøy, har selv fordelt sine arvede aksjer likt mellom seg selv og sine fire barn, 4,33 prosent hver. En av de nærmeste dagene får han inn vel 134 millioner kroner inn på konto, sin andel av de 1,55 milliardene.
– Hva skal du gjøre med pengene?
– Jeg er snart 77 år og jeg har alt jeg trenger. Jeg blir boende i det samme huset, her jeg har gode venner og naboer. Jeg vil gi bort mesteparten av pengene til kristne organisasjoner, i full forståelse med min kone og mine barn, sier Solgaard.
Han er hemmelighetsfull med hensyn til hvilke organisasjoner som vil bli begunstiget.
– Jeg har ønske om å holde en lav profil. Det er sikkert tusen gode formål, men jeg har sett meg ut rundt 20 organisasjoner, sier Solgaard.
Selv om han valgte pengene er han optimistisk med tanke på Jackon og Bewi fremover, selv om aksjen har falt tungt de siste månedene.
– Aksjen vil svinge, men jeg har stor tro på Bewi, og jeg tror at synergieffektene blir store, sier Solgaard.
Valgte aksjer som oppgjør
Akselsen-familien, gjennom deres selskap Haas as, valgte oppgjør i Bewi-aksjer, vel 32 millioner nyutstedte aksjer tilsvarende en eierandel i Bewi på 16,76 prosent. Andreas M. Akselsen (45), barnebarn av medgrunnlegger Konrad Akselsen, går inn i styret i Bewi.
Aksjekursen i Bewi gikk rett til værs utover høsten i fjor, og det så lenge ut som at Akselsen-familien hadde gjort den desidert beste dealen ettersom aksjeposten så sent som i slutten av mai var verdt nesten 2,5 milliarder kroner. Men siden da har aksjekursen i Bewi siden falt rundt 40 prosent og disse aksjene er nå verdt rundt 1,58 milliarder kroner.
Papirtapet for Akselsen-familien er dermed på i overkant av 900 millioner kroner. I avtalen heter det at Akselsen og Haas as har en innlåsningsperiode på ett år. Charlotte Knudsen, direktør for investorkontakt og kommunikasjon i Bewi, sier til DN at innlåsingsperioden starter så snart de nye aksjene er utstedt, noe som vil skje om én til to uker.
Bewi kontrolleres av Bekken-familien på Frøya og ledes i dag av Christian Bekken (39). Selskapet er stort på blant annet fiskekasser i isopor og isolasjon og har de siste årene vokst kraftig gjennom en rekke oppkjøp, der kjøpet av Jackon er det desidert største.
Ikke bekymret over aksjefallet
Andreas M. Akselsen sier til DN at han ikke er bekymret over børsfallet, men trekker heller frem at han er meget komfortabel med å være blant Europas største leverandører av isolasjon, i en tid der europeerne må redusere energiforbruket.
Han signaliserer også at familien skal være med videre langt utover innlåsingsperioden på ett år.
– Verdien på børs svinger med makrobildet, og som industriell eier ser vi forbi det. Vi er opptatt av langsiktig verdiskaping – og det svarer også på vår tidshorisont, sier Akselsen.
Han sier det har vært krevende å stå i limbo i over et år i påvente av godkjennelse fra flere lands konkurransemyndigheter. Han sier dette har hatt god tid til forberede slutten på 66 års partnerskap med familiene Solgaard og Bergstøl.
– Det er et kapittel som lukkes, og en ny reise som begynner i et nytt partnerskap for vår del. Det har vi nå hatt lang tid til å forberede oss, og vi gleder oss til å fortsette norskeid industribygging sammen med Bekken-familien, sier Akselsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.