– Vi produserer fortsatt, og vi klarer å levere til markedet. Vi følger nøye med på situasjonen, og håper og tror at vi skal klare å opprette produksjonen, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til DN.

Onsdag ble det kjent at Aass bryggeri i Drammen, Norges eldste bryggeri, må stenge ned produksjonen som følge av mangel på CO2-leveranse. Også Kristiansand-bryggeriet CB har redusert produksjonen av øl, ifølge NRK.

– Dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helgen vil alle bryggerier gå tomme for CO2. Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av en uke eller to, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK.

– Det er CO2 mangel i hele Europa. Vi får løpende CO2 fra Praxair. De henter inn fra utlandet, og det kommer inn i morgen. Det spørs hvor lenge dette vil vedvare, men vi har varer på lager, sier administrerende direktør i Aass Bryggeri, Christian Aass.

– Hvor stort er CO2-lageret deres?

– Det er ikke stort, men det er ikke helt bunnskrapt ennå. På en del av bedriften går vi nå på halv fart, men vi gjør nå tiltak for at det i minst mulig grad skal gå utover produksjonen.

Erklært krisetilstand

Ifølge Praxair, som er leverandør av flytende CO2, har flere forsyningskilder i Europa uventet falt ut på grunn av tekniske problemer, ekstraordinært vedlikeholdsbehov og forlengelse av planlagt revisjonsstans på grunn av uventede vanskeligheter.

Det er mangel på flytende CO2 i hele Europa, forklarer kommunikasjonsansvarlig Stine Gallagher i Praxair til DN.

– Vi er i samme situasjon alle som leverer CO2, det er derfor det er erklært krisetilstand, sier hun.

Praxair Norge produserer flytende CO2 ved sin fabrikk i Porsgrunn basert på CO2 i rågassform. CO2-gassen er et biprodukt fra produksjonen av ammoniakk ved Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn, opplyser Praxair i en pressemelding.

– Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i reparasjonsarbeidet, og det er håp om at CO2-produksjonen kan starte opp 12. juli, selv om det er usikkerhet knyttet til dette. I mellomtiden jobber Praxair med å sikre leveranser av flytende CO2 fra andre kilder, men må prioritere den tilgjengelige CO2-en til kundene med førsteprioritet, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair i en pressemelding.

Forverret

Yara benytter ammoniakken som råvare ved produksjonen av gjødsel ved sin gjødselfabrikk i Porsgrunn. På grunn av periodisk vedlikeholdsbehov stenger hvert år flere av ammoniakkfabrikkene i Europa i april til juni.

I år har situasjonen tilspisset seg ytterligere på grunn av situasjonen i Europa.

– Situasjonen ble forverret da Yara 17. juni meldte at de på grunn av tekniske problemer måtte stoppe ammoniakkanlegget for reparasjon. Praxair Norges produksjon av flytende CO2 ved fabrikken i Porsgrunn stoppet dermed også opp, heter det i pressemeldingen.

– Hele Europa roper etter CO2

Ringnes holder fortsatt produksjonen oppe.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.
Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes. (Foto: Ringnes)

– Vi tror at vi skal få til å fortsette videre. Vi følger situasjonen, men foreløpig så tror vi at vi kan forsyne markedet, man kan alltid legge til «hvis atte», men foreløpig tror vi at vi vil kunne fortsette produksjonen, sier Bruusgaard.

Han viser til at det er en generell CO2-mangel i hele Europa.

– Hele Europa roper etter CO2, sier han.

– Nå prøver vi å gjøre en avtale for å få tak i CO2 der det er mulig, understreker Bruusgaard.

To skipslaster på vei

–Det vi vet er at det er tre bryggerier som har stanset produksjonen, men det er to skipslaster som er på vei til Norge med CO2, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Direktør Petter Nome for Bryggeriforeningen.
Direktør Petter Nome for Bryggeriforeningen. (Foto: Gunnar Lier)

Av skipslastene er Oslo kommune lovet 28 tonn CO2 på fredag og 28 tonn på mandag som skal gå til vanning.

– Spenningsmomentet nå er om vi får noe av disse forskyvningene. Hvis ikke kan det bli kritisk, sier Nome.

– Hvis det ikke kommer forsyninger innen et par uker kan det komme til å bli tynnere i butikkhyllene, men inntil videre tenker jeg at vi må se hvordan det hele utvikler seg, sier han.

Økt etterspørsel

Praxair skriver på sine nettsider at det uvanlig varme været i Skandinavia har medført kraftig etterspørsel etter CO2 og at dette sammen med de tekniske problemene og vedlikeholdsbehovet skaper problemer for leveransene. I tillegg ble Praxairs hovedleverandør tvunget til å stoppe sin produksjon tidligere i juni.

– Vi har vært i en vanskelig leveransesituasjon av flytende CO2 over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører. Flere forsyningskilder er blitt rammet av tekniske problemer og uventede vanskeligheter, samtidig som det varme været har medført en betydelig økt CO2-etterspørsel, sier toppsjef Haukeli.

Kommunen med mer CO2 enn planlagt

I en pressemelding onsdag ettermiddag opplyser Oslo kommune at den nå har fått mer CO2 enn planlagt, og at situasjonen derfor er mer forutsigbar.

– Dersom den planlagte leveransen av CO2 ankommer torsdg 28. juni vil kommunen heve hagevanningsforbudet og innføre datovanning, heter det i meldingen.

Oslo kommune sendte tidligere denne uken ut en melding om at kommunen innførte forbud mot hagevanning i Oslo, som følge av mangel på CO2. (Vilkår)

– Det ligger en sak der allerede, som vil skape problemer for regjeringen til høsten
Erna Solberg har oppsummert siste det siste året og begynt å planlegge for nye fire år som statsminister. – Dristig, mener politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
01:40
Publisert: