Etter oljeprisfallet i 2014 har spesielt den oljeavhengige industrien slitt stort. Mandag sendte Statistisk sentralbyrå ut tall som viser at nedgangen i industriproduksjonen flater ut.

Industriproduksjonen i fjerde kvartal 2016 gikk ned med 0,2 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2016. Det er særlig næringsmiddelindustrien som bidro til nedgangen i fjerde kvartal.

Målt i omsetning falt driftsinntektene i industrien med 2,1 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal. 

Men fra november til desember i fjor steg norsk industriproduksjon med 1,1 prosent, viser sesongjusterte tall. Bygging av skip og oljeplattformer gikk opp 3,7 prosent i desember og fem prosent over en 12-månedersperiode.

Direktør Knut Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri jubler ikke over månedstallene.

1. Går det bedre nå?

– Nei, disse tallene har gått i rykk og napp og mye sidelengs. Slike månedstall er hopp og sprett. Vi hopper og spretter ikke i samme retning som månedstallene.

2. Det var en kraftig oppgang i dataindustri og elektrisk utstyrsindustri, i tillegg til vekst i bygging av skip og oljeplattformer. Hva kommer det av?

– Ganske umulig å kommentere månedstall. Det vi ser generelt, er litt vekst internasjonalt og i norsk økonomi. Industribedrifter som ikke leverer til olje- og gassektoren, har bedre muligheter. Håndbrekket er fortsatt på i oljesektoren.

3. Hvorfor skal man være så opptatt av industrien når kun 240.000 er ansatt i næringen?

– Fordi industrien har størst ringvirkninger og størst produktivitet og er sammenvevd med andre i næringer. Det har alle europeiske land merket etter finanskrisen, med unntak av Norge, som har sklidd på bananskall frem til oljeprisen falt i 2014. I Norge er det for øvrig industriansatte i alle landets kommuner utenom én. Det er Utsira. Kommunen ligger en 70 minutters båttur fra Haugesund. Det er nok litt drøyt for industrifolk.

 

4. Hvilke industribransjer vil slite mest og minst i 2017?

– Dessverre vil leverandørindustrien i olje og gass slite også i år. Vekstutsiktene er best for leverandørindustrien til oppdrettsnæringen. Målet er å få oljeleverandørene inn mot oppdrettsnæringen. Det kan gi felles glede.

5. Og hva er de største truslene?

– En gryende proteksjonisme internasjonalt som enten annonseres på Twitter eller andre steder. Det kan ødelegge den internasjonale veksten. Selv forventer vi at kronen vil være behagelig lav, men hvis oljeprisen øker, vil det igjen føre til at kronen blir sterkere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.