Bildelprodusenten Kongsberg Automotive fikk en omsetning på 218 millioner euro i årets første kvartal, tilsvarende rundt 2,2 milliarder kroner. Det er en marginal oppgang fra fjoråret.

Men det justerte driftsresultatet endte på 7,6 millioner euro, ned fra 21,4 millioner euro året før. Etter dagens valutakurser tilsvarer driftsresultatet om lag 77,6 millioner kroner.

I rapporten som kom fredag skriver selskapet at nedgangen hovedsakelig skyldes «unormalt høye kostnader» på råvarer og elektroniske komponenter, samt forsyningskrise og høy inflasjon i landene selskapet opererer i.

Selskapet guider med en omsetning på mellom 900 og 935 millioner euro og et justert driftsresultat på mellom 38 og 44 millioner euro for året 2022, men understreker at det er ekstraordinær usikkerhet i markedet og at ting kan endre seg raskt.

Ukraina og Kina

Kongsberg Automotive har i likhet med resten av bilbransjen vært hardt rammet av forsyningskrisen som utspiller seg i de globale markedene. Selskapet har slitt med å få tak i nok komponenter og halvledere. Krigen i Ukraina og nye nedstengninger i Kina har lagt ytterligere press på allerede skjøre forsyningskjeder.

I rapporten skriver selskapet at markedsforholdene er utfordrende, og at gjeninnhentingen av kjøretøysproduksjon har gått saktere enn ventet.

– Krigen i Ukraina og påfølgende forstyrrelser i verdikjedene har gjort kundenes liv vanskeligere og redusert etterspørselen etter våre produkter. Covid-19-nedstengninger i Kina har redusert produksjonen i et viktig marked. I tillegg har økte råvarekostnader, høyere energipriser og lønnskostnader lagt press på bunnlinjen vår, sier administrerende direktør Joerg Buchheim i rapporten.

Ukraina-krigen har drevet allerede skyhøye råvare- og energipriser høyere. I rapporten trekkes messing og stål frem som to materialer der prisene har økt med en voldsom fart.

Salg og aksjefall

I fjor høst inngikk selskapet en avtale om å selge nesten hele bilinteriør- og komfortvirksomheten (Interior Comfort Systems) til amerikanske Lear Corporation til en selskapsverdi på 175 millioner euro. Salget ble gjennomført i februar i år.

Kongsberg Automotive solgte også nylig selskapet Light Duty Cables til indiske Suprajit Engineering Limited for 37,7 millioner euro, tilsvarende 385 millioner kroner.

Så langt i år har Kongsberg Automotive-aksjen falt rundt 15 prosent, fredagens oppgang medregnet. Ser man tre år tilbake i tid, har aksjen falt over 80 prosent. Kongsberg Automotive har en markedsverdi på 2,8 milliarder kroner.

Selskapet meldte torsdag kveld at det skal iverksette tilbakekjøp av inntil ti prosent av selskapets utestående aksjer i det åpne markedet. Tilbakekjøpene vil beløpe seg til maksimalt 30 millioner euro totalt, tilsvarende litt over 300 millioner kroner etter dagens valutakurser.

Ved utgangen av kvartalet var selskapets likviditetsreserve på 217,7 millioner euro, mot 140,9 millioner euro ved årsskiftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.