I desember 2007 kjøpte Kongsberggruppens heleide datterselskap Kongsberg Maritime det amerikanske undervannsteknologiselskapet Hydroid for 80 millioner dollar. Den gangen tilsvarte det rundt 440 millioner kroner.

Nå, 12 år senere, selger Kongsberggruppen selskapet med enorm gevinst.

Selger for syvgangeren

Hydroid produserer og leverer autonome undervannsfarkoster til både det militære og kommersielle markedet, med den amerikanske marinen som den største kunden. Nå selger Kongsberggruppen selskapet for 350 millioner dollar til Huntington Ingalls Industries (HII).

Det tilsvarer 3,2 milliarder kroner og betyr at Kongsberggruppen, med god hjelp fra en svekket norsk krone, har en gevinst på 2,8 milliarder kroner før diverse skatter som skal betales i forbindelse med transaksjonen.

Med andre ord selger Kongsberggruppen Hydroid for syv ganger kjøpesummen før skatt.

– Hydroid har utviklet seg veldig bra de årene vi har eid dem. Det er nok en kombinasjon av hva det var da vi kjøpte dem og vår forskningskompetanse på undervannssiden som har løftet Hydroid dit det er i dag. De har en veldig god posisjon i dag i de områdene de dekker som er små og mellomstore undervannsfarkoster, sier konsernsjef i Kongsberggruppen, Geir Håøy.

– Er du fornøyd med prisen?

– Ja, ellers hadde jeg ikke solgt. Det er en multippel på 25, sier konsernsjefen.

Analytiker: – En god pris

– Det er en god pris og aksjen bør reagere positivt på salget, sier analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets om avtalen.

Kongsberggruppen stiger rundt fire prosent på børs tirsdag.

Analytiker Lars-Daniel Westby.
Analytiker Lars-Daniel Westby. (Foto: Gunnar Lier)

– Hydroid er mer eksponert mot det militære markedet sammenlignet med Hugin som har mer sivile kunder. Det er utfordrende for Kongsberg å konkurrere mot Huntington, Boeing og Lockheed Martin i det amerikanske forsvarsmarkedet. I tillegg er selskapet lite i Kongsberg-sammenheng og krever mye oppfølging relativt til størrelsen, sier han.

Huntington Ingalls Industries er den største leverandøren av fartøy til den amerikanske marinen.

Westby tror salget øker sannsynligheten for at det blir annonsert et tilbakekjøpsprogram og/eller ekstraordinært utbytte når Kongsberggruppen legger frem resultater for fjerde kvartal neste uke. Meglerhuset mener selskapet er overkapitalisert.

Finansdirektør Gyrid Skalleberg Ingerø vil ikke kommentere spekulasjoner om ekstraordinært utbytte eller tilbakekjøp, og sier at selskapet vil komme tilbake med detaljer i kvartalsrapporteringen neste uke, men legger til:

– Det er alltid lurt å være aksjonær i selskaper som tjener gode penger.

Inngår samarbeidsavtale

De to partene vil samtidig inngå en strategisk samarbeidsavtale om undervannsteknologi og maritime løsninger, som trer i kraft når transaksjonen er fullført.

– Huntington er den ledende leverandøren av fartøy til den amerikanske marinen. Vi skal se på et samarbeid hvor vi kan komme inn med våre systemløsninger på den type fartøyer. Det er en oppside med tanke på det vi gjør nå. Vi ser også at Kongsberg Maritime tar noen posisjoner innenfor autonomi og at det blir mer og mer relevant på overflatefartøy, og vi ser potensial fremover for å komme inn med vår teknologi, sier Geir Håøy.

Netto proveny på 2,3 mrd.

I fjor omsatte Hydroid for 862 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 120 millioner kroner. Ved utgangen av året var ordrereserven på 813 millioner kroner.

Transaksjonen er ventet fullført i løpet av første kvartal og er betinget av godkjennelse fra relevante myndigheter.

Ved repatriering ventes netto proveny i Norge å bli rundt 248 millioner dollar (2,3 milliarder kroner) etter skatt. Den endelige regnskapsgevinsten vil ikke komme frem før resultatene for første kvartal legges frem i mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.