Industri- og forsvarsteknologikonsernet Kongsberggruppen informerte i en melding tirsdag at det har inngått en samarbeidsavtale med Qatars myndigheter som innebærer langsiktige teknologiutviklingsprogrammer innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Det første programmet i forbindelse med samarbeidet vil bli leveranse av kommunikasjon, digitalisering og tårnløsninger for militære kjøretøyer.

Milliardavtale

Kongsberggruppen skriver i meldingen at avtalen vil kunne gi 15 milliarder kroner i inntekter de neste åtte årene og skape 15.000 nye jobber. Det er også ventet at programmet, som omtales som «det største i Kongsbergs historie», vil involvere over 170 norske underleverandører.

Sammen med Qatars myndigheter har Kongsberggruppen etablert et eget selskap for teknologiutviklingsprogrammer. Selskapet, BK Systems, vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park.

– BK Systems blir et viktig selskap for utviklingen av teknologi og løsninger innen forsvar, digitalisering og maritim industri i Qatar, og etableringen av dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt. Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen.

Aksjen til industri- og forsvarsteknologiselskapet stiger over fem prosent på nyheten, til kurs rundt 181 kroner.

«Gledelig»

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det er viktig og bra at norsk forsvarsindustri vinner kontrakter i utlandet.

– Det gir arbeidsplasser og utvikling av ny teknologi. Det er også gledelig at kontrakten ifølge Kongsberggruppen vil kunne involvere mer enn 170 norske underleverandører og bidra til å sysselsette 15.000 norske årsverk, sier Røe Isaksen.

– Vi kan være stolt av at vi har en norsk forsvarsindustri som har teknologi, kompetanse og konkurranseevne til å lykkes internasjonalt, sier næringsministeren.

I første omgang skal Kongsberggruppen som en del av avtalen levere tårnløsninger, og digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede kjøretøyer levert av franske Nexter, ifølge meldingen.

Kongsberggruppen skal levere løsningene «PROTECTOR Remote Weapon Station» og «Medium Caliber Turret», som er tårnløsninger utviklet for økt personellbeskyttelse. I tillegg til tårnløsningene innebærer avtalen også leveranse av integrerte digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger for kjøretøyene. (Vilkår)