– Vi har en klar ambisjon om å vokse mye både organisk og gjennom oppkjøp i Europa. Vi bør kunne både doble og tredoble omsetningen på litt sikt, sier konsernsjef Lars Røiri i Scandinavian Business Seating (SBS).

Kjøper mer i Sverige

I desember i fjor kjøpte konsernet svenske Malmstolen AB. Mandag kjøpte SBS svenske Offecct i Tibro nord for Jönköping av gründerne Kurt Tingdal og Anders Englund. Selskapet har 60 ansatte og en omsetning i fjor på 156 millioner svenske kroner.

– Offecct designer og produserer stoler for møterom og lounger, det vi i bransjen kaller soft seating. Det gjør at konsernet blir en totalleverandører av stoler for kontormiljøer. Det er en klar trend i markedet at bedriftene bruker færre kvadratmeter til tradisjonelle arbeidsplasser. Folk sitter tettere, gjerne på langbord, men har samtidig større arealer for mer uformelle samtaler og møter der stolene er av en annen karakter enn de vanlige kontorstolene. Så dette oppkjøpet styrker konsernet og er strategisk veldig viktig for oss, sier Røiri.

Siden 2014 har SBSs eier vært det svenske oppkjøpsfondet Triton.

–Det er en veldig god eier med betydelig finansiell styrke som gjør vår vekst og nye oppkjøp mulig, sier han.

Bruker like mye til transport som lønn

Lars Røiri tegner et bilde av en svært fragmentert bransje som er overmoden for ytterligere konsolidering.

– For eksempel har de ti største kontorstolprodusentene i Tyskland til sammen kun 15 prosent av markedet. Vi er størst i Vest-Europa med en markedsandel på 7,3 prosent. I Nederland, der vi kjøpte en produsent i 2015, har vi en markedsandel på 22 prosent, sier han.

– Og dere fortsetter å produsere alt på Røros og i Nässjö Sverige?

– Ja. Vi har utviklet en kjernekompetanse på effektiv automatisert produksjon der vi kjøper komponentene og monterer alt på de to stedene slik at vi kan ha nærhet til de viktigste markedene våre. Til tross for 160 ansatte på Røros og et høyt norsk lønnsnivå, klarer vi å skape svært god lønnsomhet. Vi har en direkte lønnsandel på 5,5 prosent. Det er eksepsjonelt lavt. Faktisk er ikke våre direkte lønnskostnader høyere enn transportkostnadene, sier Røiri og legger til at konsernet, som etter oppkjøpet i Sverige vil telle over 600 ansatte, har et design- og utviklingsmiljø med over 50 ansatte og bruker fem prosent av omsetningen på produktutvikling. 

Valutahjelp

Regnskapet for 2016 viser en omsetningsvekst på vel ti prosent til 1,3 milliarder kroner mens resultat før skatt økte med over 30 prosent.

– Det er veldig moro at vi kan få til norsk produksjon og samtidig levere slike resultater, sier han.

– Så har dere vel også fått god drahjelp fra den svake kronekursen?

– Ja, det er klart valutasituasjonen har vært gunstig for oss, og slik vi ser det er det vel mye som tyder på at kronen vil holde seg relativt svak i overskuelig fremtid, sier Røiri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: