Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sa på en pressekonferanse i forkant av vårens lønnsoppgjør mandag at bildelprodusentene på Raufoss er blant selskaper som kan bli hardt rammet av korona-effekten. Flere av stedets bildelprodusenter leverer til tyske bilfabrikanter.

– Med det som skjer i Tyskland nå, regner jeg med at det blir mindre og mindre eksport, sier han til NTB.

Benteler, som produserer støtfangere og hjuloppheng på Raufoss blant annet til Volvo, BMW, Range Rover, Audi og Daimler-konsernet, har siden i høst redusert bemanningen fra 560 til rundt 500.

Tar det med «en klype salt»

Administrerende direktør Roger Kyseth i Bentelers virksomhet på Raufoss vil ikke kommentere Lier-Hansens spådom.

– Ingen kommentar, sier Kyseth og viser til selskapets tyske eiers informasjonsavdeling.

I Fellesforbundet tar man Lier-Hansens uttalelser med en klype salt rett før lønnsforhandlingene starter. Tirsdag setter Norsk Industri og Fellesforbundet seg til forhandlingsbordet i årets hovedoppgjør.

– Tror dette er et taktisk utspill. Det er veldig heldig for Lier-Hansen å få dette i fanget nå, sier Bjørn Sigurd Svingen, leder i Fellesforbundets avdeling 023 Raufoss Jern- og Metallarbeiderforening.

Men har dere merket økt antall av medlemmer som er blitt berørt av den siste tids uro?

– Det er både òg. Virker som det er som normalt, sier Svingen.

Rett før årsskiftet var det rundt 130 ansatte i bildelindustrien på Raufoss som enten blitt sagt opp eller blitt permittert, hvorav noen hadde fått ny jobb i industriparken.

Ikke siden finanskrisen i 2008–2009 har så mange ansatte i bildelindustrien på Raufoss mistet sine jobber.

Vil se to-tallet

NHO anmoder partene på arbeidstagersiden om «ekstremt moderat» lønnsoppgjør for å minimere effekten av koronaviruset.

– Vi ser allerede i dag hvordan ulike bedrifter rapporterer til oss at produksjonslinjene deres er i ferd med å stoppe opp. Dermed får de store problemer med likviditeten og med å holde hjulene i gang, sier Lier-Hansen til NTB.

– Det betyr at vi må appellere til Fellesforbundet om at lønnsdannelsen i år må være ekstremt moderat, av hensyn til de problemene bedriftene går inn i på grunn av dette viruset.

Lier-Hansens budskap før forhandlingene er at årslønnsveksten må «langt ned på 2-tallet» for at den skal være akseptabel for Norsk Industri.

Store sentrale tillegg kommer ikke på tale, fastholder han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.