Det er fem år siden den japanske landbruksmaskingiganten Kubota kjøpte børsnoterte Kverneland. Salget kom etter at landbruksmaskinfabrikanten i årevis hadde slitt med lønnsomheten. Største eier den gang var Jens Ulltveit-Moes Umoe.

Fem år etter Kubotas kjøp, sliter Kverneland Gruppen fortsatt med svak lønnsomhet. Omsetningen og antall ansatte ligger omtrent på samme nivå som for fem år siden, og det er langt igjen til Kverneland-ledelsen klarer å nå japanernes mål om en driftsmargin på ti prosent. Den svake lønnsomhet har i flere år truet produksjonen ved Kverneland Gruppens største fabrikk, plogfabrikken på Kverneland på Jæren.

– Det har vært vurdert å flytte produksjon ut av Norge, sier fabrikksjef Magne Svendsen.

Kjøper fabrikkeiendom for 390 millioner

Nå kan imidlertid Svendsen puste lettet ut. 750 industriarbeidsplasser er sikret når japanerne nå kjøper fabrikkeiendommen fra lokale investorer for rundt 390 millioner kroner. De samme investorene betalte rundt 140 millioner kroner i 2003 da de kjøpte eiendommen fra Kverneland Gruppen.

Administrerende direktør i Kverneland Group Magne Svendsen (til venstre) og produksjonsdirektør John Karstein Tønnessen ser på de ferdige plogene som skal sendes til kunder. Selskapet kjøper nå tilbake sin egen fabrikk.
Administrerende direktør i Kverneland Group Magne Svendsen (til venstre) og produksjonsdirektør John Karstein Tønnessen ser på de ferdige plogene som skal sendes til kunder. Selskapet kjøper nå tilbake sin egen fabrikk. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Vi er godt fornøyd. Det hadde blitt feil om det var vi som hadde gjort at Kverneland flyttet produksjonen til utlandet, sier entreprenør Olav Stangeland. Medlemmer av Stangeland-familien eier 58 prosent av aksjene i eiendomsselskapet Øksnevad Eiendom som nå selges. Bjørn Maaseide er en annen stor eier gjennom Maaseide Holding.

Får låne billig i Japan

Kjøpet av eiendommen kommer etter at japanske Kubota de siste fem årene har investert rundt 40 millioner euro, rundt 390 millioner kroner etter dagens kurs, i oppgradering av fabrikken blant annet gjennom økt bruk av roboter.

– Det er stor forskjell på finansielle eiere og industrielle eiere, sier Arild Gjerde.

Han er konserndirektør i Kverneland Gruppen.

– Før så vi frem til neste kvartal. Nå legges det planer for de neste fem til ti årene, sier Gjerde.

Han legger ikke skjul på at fabrikken på Jæren nyter godt av svært gunstig finansiering gjennom japanske banker.

– Vi får svært gunstig finansiering gjennom japanske banker. De krever ikke engang morselskapsgaranti, men stoler på oss med Kubota som eier, sier konserncontroller Tor Magne Brunes.

Nøyaktig hvor god finansieringen er, vil ikke Brunes kommentere. Men trolig er den ned mot en til to prosent. Den gode finansieringen har også vært avgjørende for at selskapet nå kjøper tilbake eiendommen de har årlig har betalt vel 22,5 millioner kroner i leie for.(Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: