De ansatte på «gulvet» vender tommelen opp for sammenslåingen mellom Aker Solution og Kværner. Men i én Aker-bedrift er frustrasjonen fortsatt stor.

– Alle her lurer på hva vi skal gjøre i fremtiden, sier kontrollør Terje Bakåsmoen i Aker Solutions bedrift i Tranby i Lier kommune utenfor Drammen.

Oljeservice-bedriften flytter store deler av produksjonen til utlandet. Fabrikken i Tranby er kjent for ett produkt; såkalte juletrær med rør og ventiler på havbunnen, på mellom 35 og 70 tonn, montert på undersjøiske brønnhoder til olje- og gassproduksjon. Disse ventiltrærne skal heretter produseres i Brasil eller i Malaysia.

– Vi skjønner ikke at våre produkter som skal til Nordsjøen skal fraktes halve jorden rundt fra fabrikker i Brasil eller Malaysia. Det høres jo helt feil ut i det grønne skiftet man snakker om. Stemningen er veldig dårlig her, sier Bakåsmoen.

Vi skjønner ikke at våre produkter som skal til Nordsjøen skal fraktes halve jorden rundt fra fabrikker i Brasil eller Malaysia
Terje Bakåsmoen, Aker Solutions bedrift i Tranby i Lier kommune

«Vil være viktig»

Tranby-fabrikken har hatt flere nedbemanninger de siste årene. Idag har bedriften rundt 600 ansatte, hvorav 150 er tilknyttet produksjonen. Nå skal det blant annet satses på forsvarsmateriell.

Idar Eikrem, kommende finansdirektør i det sammenslåtte Aker Solutions, mener produksjonsflytting av «juletrær-produktene» til Malaysia og Brasil ikke vil føre til noen nedleggelse av fabrikken.

– Slike tilpasninger vil vi alltid gjøre. Vi må være satt opp slik at det passer det markedet vi betjener. Det kan bety at man reduserer et sted for å oppskalere et annet.

– Men Tranby vil fortsatt være viktig for det fusjonerte selskapet, sier Kjetel Digre.

Han går inn i det fusjonerte selskapet fra 1. august.

– Den kompetansen som har vært utviklet på Tranby over mange år, er et godt eksempel på hva man kan få til, sier Digre.

Tillitsvalgt for de LO-organiserte på Tranby, Arne Rødby, legger ikke skjul på at selskapet har hatt en vanskelig tid.

– Vi har hatt nedbemanninger nesten hvert år siden 2015.

Selv mener han at fusjonen med Kværner er positiv også for fabrikken i Lier.

– Generelt er vi veldig positive til sammenslutningen mellom Kværner og Aker Solutions. Vi ser på det som en mulighet. I lang tid har vi ansatte ventet på et organisatorisk grep, sier Rødby.

Han håper på en strategiendring med ny ledelse og satsing på nye områder.

«Ringen er sluttet»

Klubbleder Ståle Knoff Johansen i Kværner Verdal er fornøyd med fusjonen med Aker Solutions.

– Vi er positive til det. I 2011 var vi i samme selskap. Så nå er ringen sluttet, sier Johansen som er klubbleder for verftets medlemmer i Fellesforbundet.

Kværner Verdal har i dag rundt 750 ansatte.

Johansen legger til at ved utskillelsen for ni år siden var han spent på engineerings-kapasiteten til Kværner.

– Kværner presenterte godt i den perioden. Nå ser jeg det som en fordel å bli en del av et selskap med engineeringsmuskel, som igjen er en fordel for oss som jobber i verkstedet, sier Johansen.

– Hvordan ser du på fremtiden for Verdal-virksomheten etter fusjonen med Aker Solutions?

– Vi har fått nye oppdrag og jeg ser ikke noen mørke skyer. I denne bransjen går man fra prosjekt til prosjekt. Vi er omstillingsdyktige, noe som er en fordel når vi nå bli en del av et større selskap. Fusjonen vil gi oss større muligheter å ta del i både gamle og nye markeder, sier Johansen.

Konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions hilser fusjonen velkommen.

– Nå slipper vi å konkurrere mot hverandre og fusjonen vil gjøre oss mer lettbente når man tar ut synergieffektene. Selskapene trenger jo eksempelvis bare en konsernsjef og en finansdirektør.

Hovedtillitsvalgt Atle Tranøy i Aker er meget fornøyd med fusjonen med Kværner.
Hovedtillitsvalgt Atle Tranøy i Aker er meget fornøyd med fusjonen med Kværner. (Foto: Paul S. Amundsen)

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker mener fusjonen styrker grunnlaget både for satsingen innen olje og gass og i fornybar.

– Jeg har jobbet i Aker i 44 år og vi har i den perioden hatt mange endringer. Denne fusjonen som nå skjer er jeg meget overbevist om er riktig, sier Tranøy.

På Tranby er Terje Bakåsmoen derimot oppgitt over det som har skjedd med fabrikken.

– Jeg syns dette er trist. Flere har funnet seg nytt arbeid. Selv slutter jeg ved årsskiftet, sier Bakåsmoen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.