– Vi kunne solgt 100 ganger så mye. Henvendelsene kommer fra Spania, England, USA. Ingen spør om prisen, selv om den var høy fra før, sier Egil Smith-Meyer. 

Selv er han eksjournalist. Blant de 18 som håndlager ti tonn premieost utelukkende på melk fra familiegården Saghaug finnes både fysioterapeut- og statsviterbakgrunner.

– Vi kunne ingenting om ost fra før. Nå har vi jobbet steinhardt med kvalitet i ti år, med melk, syrlighet fra kulturmelk og en hemmelig muggkultur. Så traff vi også med timingen ved starten på lokalmatbølgen, sier Smith-Meyer.

 Hva har opptatt deg mest siste uke?

– Å svare på alle henvendelsene. Særlig fra Spania og den berømte matregionen Baskerland kommer det mange. Mange mulige kunder må få nei. 

– Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Oj. Men det hadde vært fint å ha fått beskjed ti år tidligere om at osten skulle bli berømt. Så kunne vi produsert ti ganger så mye.

– Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Til alle ansatte hos oss. Vi har rekruttert lokalt. Det blir stabilt. Det viktigste er at de ikke skal kunne noe om ost, slik at vi kan lære dem opp selv.

 – Hva gjør du i helgen? 

– Fredag fylte jeg 39 år. Jeg skal prøve å få en helg med barn og familie.

 – Favorittmåltidet du ville servere gode venner en lørdagskveld?

– Klippfisk. Jeg er jo fra Nordmøre, regionen der den produseres. Jeg vanner den ut og baker den i ovnen. Til har jeg alltid blomkålpure – og en god spansk rødvin. Nei, jeg tar ikke ost etterpå. Det er nok på jobben, det skal helst være noe søtt og syrlig. Kanskje ostekake, men uten Kraftkar.

  – Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Alle forespørslene i mailboksen. For mange, selv om vi setter pris på dem. Vi må skuffe, men jeg synes det er viktig at alle får svar. Så satser jeg på å få avtalen om intervju med Forbes Magazine helt på plass.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.