Forhandlingene om en redningsplan i Norske Skog har de siste ukene stått i stampe siden finanskjempen Blackstone og datterselskapet GSO har nektet å godta vilkårene i refinansieringsplanen som kan redde selskapet fra konkurs.

Fristen for å godta den reviderte versjonen av styrets aller siste redningsplan gikk ut fredag 3. november, og siden da har aktørene forhandlet videre uten en fastsatt frist.

GSO er største långiver i en sikret kredittfasilitet på 100 millioner euro. Forhandlingene har de siste ukene hovedsakelig foregått internt blant de sikrede kreditorene for å prøve å finne en refinansieringsplan som GSO er villig til å støtte. Styreleder Christen Sveaas bekrefter dette.

– Det er seniorkreditorene som nå må bli enige og både styret og administrerende direktør er aktivt involvert i å prøve å få nettopp det til, skriver Sveaas til DN i helgen.

Legger press på seniorene

Forhandlingene mellom seniorkreditorene har tatt lengre tid enn Sveaas og Norske Skog-sjef Lars Sperre hadde ventet.

– Konsernsjefen og jeg har denne uken hatt møter med de sentrale aktørene for å presse på til å oppnå enighet om en omforent deal, og forklare dem om igjen at vi er på overtid og at vi trenger en avklaring.

DN skrev onsdag at mens långiverne i Norske Skog har kranglet om refinansieringen av selskapet, har renteregningen økt med rundt 56 millioner kroner – på én måned.

Ved utgangen av oktober hadde Norske Skog forfalte og påløpte renter til en verdi av 506 millioner kroner. Norske Skog har siden i sommer formelt sett vært i mislighold på flere av sine viktigste obligasjonslån, og ved utgangen av oktober var verdien av de forfalte rentebetalingene på 322 millioner kroner.

Finanskjempe blokkerer

Det gjeldstyngede papirkonsernet meldte onsdag 18. oktober at de ulike kreditorgruppene i selskapet er blitt enige om en refinansieringsløsning som kan redde selskapet fra konkurs. Det ble imidlertid raskt klart at selskapet fortsatt manglet tilstrekkelig støtte for forslaget. For å få redningsplanen vedtatt trenger Christen Sveaas og resten av Norske Skog-styret støtte fra 75 prosent av obligasjonseierne i hvert eneste lån.

I en børsmelding 25. oktober avslørte Norske Skog at de fortsatt mangler støtte fra eierne av ett av de to viktigste sikrede obligasjonslånene, en kredittfasilitet på 100 millioner euro. Finansgiganten Blackstone eier etter det DN kjenner til rundt 75 prosent av dette lånet gjennom sitt datterselskap GSO. GSO er dermed store nok til å alene blokkere redningsplanen, og sitter dermed i en sterk forhandlingsposisjon.

– Er det mulig å gi GSO en spesialdeal for å få planen gjennom, eller blir det fort problemer med forskjellsbehandling av kreditorer?

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer i de pågående forhandlinger, sier Sveaas(Vilkår)

Thina Saltvedt håper #metoo-kampanjen gir aksept for å si ifra om uakseptabel oppførsel
Sjefanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, håper #metoo-kampanjen fører til at vi kan få flere historier om maktmisbruk opp og ut i lyset.
01:47
Publisert: