Tankene er på plass. I taket henger ølflasker og gir lysstrålene et brunskjær, mens de siste håndverkerne er på vei ut. I Ringnes tradisjonsrike hovedkontor er maltet og humlen tilbake.

– Vi gleder oss til at det blir brygget øl her igjen. Nå kommer Ringnes tilbake til sitt barndomshjem, sier Anders Røed.

I teglsteinsbygget øverst i Thorvald Meyers gate i Oslo ble det opprinnelige brygghuset etablert i 1876. Her putret det i tankene helt frem til gigantanlegget åpnet på Gjelleråsen i 2001.

Nå er det reetablert et brygghus, i litt mindre skala.

Brygghuset ligger tett opp mot den veletablerte lysløypa fra Grünerløkka til Oslo sentrum med et hundretall serveringssteder. Ringnes-sjefen er ikke enig i at leverandøren nå går skjenkestedene i næringen.

– Det er ikke intensjonen å konkurrere med våre egne kunder. Vi har kalt det et ølkultursenter, og målet er å ta Ringnes tilbake til røttene, sier Røed som har halvannet år bak seg som Ringnes-sjef.

Noen av de store bryggeriene, som Hansa og Brew dog, har også tatt steget inn i pubdrift. I sommer ble det nemlig kjent at Hansa inngår en partnerskapsavtale med Gulating som er i ferd med å bygge et nettverk med ølutsalg og 40 puber. Ringnes' moderselskap Carlsberg derimot, har etablert et brygghus og besøkssenter hos tradisjonsrike EC Dahls i Trondheim.

Ringnes-sjefen ser likevel ikke for seg at det er bryggeriets rolle å drive en pubkjede.

– Vi ønsker ikke å følge den type strategi. Utelivsmarkedet er drevet frem av våre kunder, og vi er en leverandør.

I det nye brygghuset er Øyvind Langgård hentet inn i rollen som bryggmester. Før åpningen om en drøy uke, har han laget åtte ølsorter i de gamle bryggerilokalene.

– Bryggmestrene er de nye rockestjernene.

Fall for småbryggeriene

I de siste årene har ølmarkedet vært i stor endring. Øltrendene gått mer i retning av håndverksøl, mindre produsenter og en større bredde i ulike typer spesialøl.

– Det har vært en voldsom etablering av nye aktører, og det er en voldsom interesse for øl. Utviklingen av bryggerinæringen har vært fascinerende.

I det siste kan det tyde på at utviklingen er i ferd med å snu.

Salget til småskalabryggeriene falt rundt åtte prosent fra desember til juni, men har hentet seg litt inn igjen etter sommeren, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Flere bryggerier har endt med konkurs. Randhav i Kristiansund, Valdres gardsbryggeri, Lauvanger mikrobryggeri og Skavli brygghus er blant bryggeriene som enten er konkurs eller nedlagt så langt i år.

– Det er syv nedleggelser så langt i år. Voss fellesbryggeri var det største av dem og gikk konkurs med en gjeld på over 40 millioner, sier Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Han tror ikke avskallingen er tilbakelagt.

– Jeg tror det vil forsvinne flere. Antallet har vært for høyt i lille Norge. Vi ser at det er økt prispress, og det gjør at småbryggeriene med svakest utvikling kan få problemer.

Nome har merket seg at dagligvarekjedene er blitt mer kritiske og at merker med lavt salg forsvinner ut.

Overetablering

– Det har vært et enormt antall bryggerier, rundt 150–160 til sammen. Nå virker det som at antallet bryggerier har stagnert og salget har flatet ut. Trenden nå er at noen blir borte, og det har vært tegn på en overetablering, sier Ringnes-sjefen.

I startfasen satt de store bryggeriene på sidelinjen og så nye småaktører dukke opp over hele landet. De store bryggeriene, som har hatt stor markedsmakt med sin industripils, har forsøkt på mottrekk.

Røed mener likevel at bølgen av nye mikrobryggerier bidrar til å drive frem en sterkere interesse for øl.

– For vår del er konkurransen blitt tøffere. Vi må bare akseptere at vi får lavere markedsandel, så lenge den totale kaken vokser, sier Røed.

De store bryggeriene har svart med egne craft-varianter av Ipa og Pale ale.

– For mange er Frydenlund inngangen til craft.

Ringnes er eid ev den internasjonale ølgiganten Carlsberg og importerer flere titall ølmerker fra Carlsberg-familien. Franske Kronenbourg er blant utenlandske importmerker som har fått innpass i Norge. Klassikere som Tuborg og Carlsberg produseres derimot i hovedsak i Norge på bryggeriet til Ringnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: