Brus-avgiften går opp fra 3,35 til 4,75 kroner per liter fra nyttår. Det skal bidra til å dekke særlig KrFs ønsker om mer til andre hjertesaker i statsbudsjettet.

– Skuffende. Jeg anslår at de totale avgiftene på våre alkoholfrie produkter vil nærme seg én milliard i år, sier Røed Selskapet anslår at beløpet kan øke med 25–30 prosent i 2018.

1. Hva er verst med det som nå blir vedtatt?

– Fra min side synes jeg det er logikken. Brå beslutning på kort varsel er ikke bra, forutsigelighet mangler. Det kan koste arbeidsplasser. Dessuten kan drivet i det mangeårige samarbeidet med myndighetene om å redusere sukkerforbruk rammes.

2. Hvor store er Ringnes på alkoholfrie drikker?

– Vi produserer rundt 200 millioner liter mineralvann, vann og energidrikk i året. 80 prosent og økende er uten sukker. Forbrukerne trekker kraftig i den retningen.

3. Hvorfor tror dere dere tapte søtsaken når bransjeorganisasjon og store konserner sto på alt de kunne?

– Alt skjedde så hurtig, med liten eller ingen dialog med berørte bransjer. Men vi kom nokså raskt på banen. Så jeg vet ikke hva som kunne vært gjort annerledes.

Ønsket skulderklapp, fikk sjokk

4. Tror du forbruket vil flytte seg fra brus til vann – der er det vel ingen avgift?

– Det skal bli spennende å se hvordan forbruksmønsteret endres. Men vår største bekymring er nok økt grensehandel når prisforskjellene blir enda større. Vi ser allerede svenske kjøpmenn som annonserer.

Her er den nye Sugardaddy

5. Marginene, da. Klarer dere å velte avgiftsøkninger over på forbrukerne – eller tror du på politikerne som spår at noe kan tas på marginene til produsenter og selgere?

– Jeg tror man vil se at mesteparten må tas ut i markedet – at det kommer prisstigning på linje med avgiften.(Vilkår)

SSBs forskningsdirektør gir seg