Det kommer frem av selskapets kvartalsrapport torsdag.

Mye av tapet i tredje kvartal skyldes nedskriving av aksjer i bilselskapet Nikola, som er en av Nels viktigste samarbeidspartnere. Nedskrivingen var på 513,3 millioner kroner.

Selskapets ordrereserve ved utgangen av kvartalet lå på 938,5 millioner kroner, opp fra 575 millioner på samme tidspunkt i fjor.

Revet med av Nikola

Slutten av kvartalet ble preget av bomben som slo ned hos Nels nære samarbeidspartner Nikola, en amerikansk el- og hydrogenbilprodusent fokusert på langtransport. Ifølge en rapport skrevet av aktivistinvestorer med et veddemål mot aksjen, var selskapets høye verdsettelse bygget på en stor bløff om hydrogenlastebilene de har utviklet gjennom en årrekke uten å sette i produksjon.

Selskapets grunnlegger og styreleder Trevaor Milton slo hardt tilbake mot anklagene, men endte til slutt med å måtte trekke seg som styreleder i selskapet.

Nel er valgt ut som eksklusiv leverandør av det tekniske utstyret til det enorme nettverket av produksjon- og fylleutstyr Nikolas hydrogenlastebiler vil trenge for å operere i USA. Det norske selskapet er forespeilet milliardsalg når arbeidet begynner, men har foreløpig sett lite til pengene. Siden samarbeidet ble annonsert i 2017 har Nels aksjekurs mangedoblet seg, og da anklagene mot Nikola ble kjent stupte også kursene til den norske samarbeidspartneren.

På det meste var Nel ned 28 prosent, men har hentet seg inn igjen. Før handelen åpnet onsdag omsatte aksjen for syv prosent mindre enn da rapporten ble sluppet. Nikola-aksjen har er på sin side fortsatt mer enn halvert i verdi.

Lock up

Nels aksjepost i Nikola var verdsatt til 675 millioner kroner ved utgangen av andrekvartal. Aksjene hadde en kostpris på fem millioner dollar – tilsvarende om lag 46,7 millioner kroner etter dagens kurs. Beholdningens verdi er nå nedskrevet til 214,8 millioner kroner.

Disse aksjene ha en såkalt lock up – altså en bestemmelse om at Nel ikke får selge aksjene – frem til 30. november.

Samtidig er det ikke bare nedskriving som preger Nels aksjebeholdninger. Selskapet hadde ved utgangen av kvartalet en 12,3 millioner aksjer i selskapet Everfuel, som gikk på børs i slutten av oktober. Verdien av disse aksjene ble etter børsnoteringen skrevet opp til 271,4 millioner kroner, opp fra 1,7 millioner ved utgangen av andre kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.