– Når multilaterale avtaler er under press, er vi avhengige av å se grundigere på våre bilaterale forhold. Det er viktig at vi både jobber for å styrke de multilaterale avtalene, og samtidig jobber med nye markeder, sier Ole Erik Almlid.

Etter en sommer og høst med en tollkrig og en nervøs internasjonal situasjon i verdenshandelen, går Almlid på scenen onsdag under Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) årskonferanse. Den har navnet «Vi og verden».

Han innser samtidig at mange har hatt grunn til å spørre seg om hvor sammensveiset verden egentlig er blitt det siste året.

– Når Kina og USA barker sammen i en handelskrig, reises spørsmålet om hvem som har ansvar for sikre systemer, sier Almlid.

Satser på «skremmeskudd» fra brexit

I november sa Arancha Gonzales, direktør i WTO-eide International Trade Center (ITC), til DN at Verdens handelsorganisasjon var en del av sikkerhetsnettet i internasjonal handel som ikke lenger fungerte som det skulle, så lenge USA og Kina velger å løse sine uenigheter bilateralt.

Selv om Almlid har klokkertro på sterke institusjoner, mener han Norge samtidig må jobbe med å tenke mer på enkeltavtaler.

– Norge må ha som mål å inngå flere handelsavtaler med andre økonomier, for vi har varer som alle har bruk for. Vi burde hatt egne avtaler med land som India, Kina, Brasil og USA. Kanskje vi også kan lande en avtale med Kina i 2019, sier NHO-sjefen.

Om ikke Almlid får alle ønskene oppfylt, er det enkelte tegn som peker i «hans» retning. Etter flere års diplomatisk isfront med Kina åpner i år den første direkteruten mellom Oslo og Beijing fra Gardermoen. Denne uken er også statsminister Erna Solberg (H) i India, blant annet for å møte landets statsminister Narendra Modi, samt å åpne et næringslivsseminar i New Delhi.

Samtidig er Almlid klar på at statsministeren må sørge for at EØS-avtalens eksistens slås fast i en potensielt ny regjeringserklæring her hjemme. Han mener brexit-kaoset taler sitt tydelige språk.

– Jeg håper og tror at brexit-prosessen skremmer folk fra å tro at EØS-avtalen skal reforhandles. Brexit har vist hvor vanskelig det er å reforhandle avtaler med EU. Forhåpentlig kan EØS-debatten legges død i år. Avtalen var også avgjørende for at vi ikke blir omfattet av økt toll på stål, sier han.

Vil ha «verdensmestre»

Mens verden uroer seg utenlands, fortsetter NHO jakten på norske «verdensmestre» på hjemmebane. Almlid mener blant annet industrikonsernet Borregaards kombinasjon av menneskelige ressurser, naturgitte fortrinn, og tilgang på markeder, er et eksempel til etterfølgelse.

Han er samtidig bekymret over at seks av ti medlemsbedrifter sier at de ikke får tilgang til kompetansen de har behov for, noe som gjør at de risikerer å ikke få realisert sine utvikling- og investeringsplaner.

Almlid tror noe av løsningen ligger i en ny giv rundt yrkesfagene.

– Mange unge faller utenfor, samtidig som bedrifter etterlyser yrkesfagkompetanse. Til foreldre som skal snakke med de unge om videregående skole, vil jeg råde dem til å spørre om yrkesfag kan være retningen for dem. Det er en god måte å komme inn i arbeidslivet på. Et typisk eksempel er verft på Vestlandet som trenger skipsmalere. Du kan ikke basere deg på at den type kompetanse skal importeres, sier han.

– Hvorfor bør norske ungdommer bli interessert i å male skipsskrog?

– Fordi det er mange der ute som er uten jobb, spesielt unge gutter. Og de benytter seg ofte ikke av muligheten fordi de ikke kjenner til den, svarer Almlid

– Men de ser kanskje på lønnen?

– Det er ikke snakk om dårlig lønn. Det ender ofte i faste jobber innenfor regulerte virksomheter. Samtidig må NHO, LO og regjeringen få bort aktørene som ikke opererer innenfor norsk lov, og få bruk av lærlinger inn i offentlige anbud, påpeker han.

Selv deltar Ole Erik Almlid under NHO-årskonferansen med fast jobb. To år etter at han ble viseadministrerende direktør, og tre måneder etter han ble midlertidig administrerende direktør etter Kristin Skogen Lund, fikk han sistnevnte stilling fast i desember.

– Det var jo fint å få avklart den situasjonen. Vi skal være vikarenes forkjemper, så det bør være et godt eksempel på at vikarer kan få fast jobb, sier Almlid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: