Fra april til desember i fjor falt Nissans resultat med 87,6 prosent, viser ferske kvartalstall.
Det har vært en turbulent periode for den japanske bilprodusenten etter den tidligere styrelederen og selskapets mektige mann, Carlos Ghosn, i 2018 ble arrestert og siktet for underslag og korrupsjon.
Kombinert med et svakt marked for biler har det satt en brems for Nissan, som i regnskapsmessig tredje kvartal tapte 2,2 milliarder kroner etter at bilsalget i USA falt 18 prosent.
Resultatet er det svakeste siden fjerde kvartal 2009.
Og utsiktene er heller ikke pene.
Kraftig resultatvarsel
– Vi så for oss en bunn i 2019 og vekst fra 2020 og fremover, men det kommer til å ta lengre tid, sa Nissans toppsjef Makoto Uchida på en pressekonferanse torsdag.
Ifølge ham vil en snuoperasjon i USA kunne ta mer enn to år.
I kompaniskap med det svake resultatet kommer også et resultatvarsel med dystre utsikter for året som kommer. Nissan har avvikende regnskapsår, og i regnskapsåret som strekker seg fra april 2020-mars 2021 venter Nissan at selskapets nettoresultat vil være 65 milliarder yen (5,5 milliarder kroner).
Det er en kraftig revidering fra tidligere prognose som tilsa at selskapet skulle levere et overskudd på 110 milliarder yen (9,3 milliarder kroner).
Nissan peker også på at det nye estimatet heller ikke har tatt høyde for koronavirusutbruddet.
Kutter utbyttet
Nå struper Nissan utbetalingene til aksjonærene.
«I lys av anslagene for resultat og fri kontantstrøm i regnskapsåret 2019, og behovet for investeringer i fremtidig teknologi for å styrke selskapets konkurransekraft, har selskapet ingen planer om å distribuere et utbytte ved slutten regnskapsåret 2019», skriver Nissan i en melding.
Bilprodusenten skriver at det globale bilsalget i perioden april-desember falt med fem prosent sammenlignet med samme periode året før. I samme periode falt Nissans eget bilsalg med 8,1 prosent.
- I Nissans hjemmemarked Japan ser det enda styggere ut: Det totale bilsalget falt med 1,7 prosent. Nissans salg falt med 6,9 prosent.
- I Kina økte det totale bilsalget med 10,7 prosent. Nissans salg var flatt.
- I USA falt Nissans salg med 9,1 prosent.
- I Europa, inkludert Russland, falt salget 16,2 prosent. Årsaken endringer i reguleringer og en portefølje av eldre biler.
Ifølge Financial Times falt kontantbeholdningen til Nissan med 36 prosent i tredje kvartal, men selskapet sier at det venter å ha en positiv fri kontantstrøm neste kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.