– Vi som har skog i Nord-Trøndelag er opptatt av hva anleggene skal, og at det fortsetter og overlever uansett hva løsningen blir, sier investor og skogeier Ola Mæle.

Han eier 660.000 mål med skog hovedsakelig i Namsskogan i Nord-Trøndelag. Mæle ble kjent på 1980-tallet da han grunnla kleskjeden Bik Bok. Siden har han investert i flere klesmerker, men er mest kjent for sine eiendomsprosjekter og store skogområder.

Han er ikke i tvil om at Norske Skogs anlegg vil overleve restruktureringen, eller en eventuell konkurs. 

– At såpass lønnsomme bedrifter som de er her blir lagt ned, det har jeg ingen tro på, sier Mæle.

Ikke aktuelt

Tirsdag ble det kjent at investor og skogeier Christen Sveaas kjøpte 24 millioner Norske Skog-aksjer og dermed blir selskapets største aksjonær.

For Mæle er det ikke aktuelt å bli med som aksjonær for å berge selskapet. 

– Det tror jeg ikke. Vi har fokus på andre ting som vi holder på med her oppe, sier Mæle, som bruker tiden på hyttesatsingen Skorovas der han skal bygge ut 1200 fritidstomter i et nedlagt gruvesamfunn i Namsskogan.

– Men det er veldig flott at noen engasjerer seg, og dette finner helt sikkert sin løsning, sier Mæle.

Sveaas, som har erfaringer med restrukturering innen shippingbransjen, kjøpte nøyaktig samme antall aksjer som amerikanske Blackstone, tidligere hovedaksjonær i Norske Skog, dumpet mandag kveld da det solgte seg helt ut.

Skogeieren påpeker at en konkurs nødvendigvis ikke ville vært en katastrofe. 

– En konkurs er jo en refinansieringsform hvor långiverne, eierne og obligasjonseierne selvfølgelig taper verdier. Men hvis de skal bli enige på forhånd skal de også skrive ned betydelig av verdiene sine. Forskjellen er ikke så stor og driften vil fortsette i en ny eierkonstellasjon etterpå, sier Mæle. 

– Meningsløs anvendelse av fellesskapets penger

Han ser heller at selskapet går konkurs enn en eventuell innblanding fra staten, og er ikke særlig begeistret for at staten skal blande seg i private virksomheter.

I et intervju med DN tidligere i august åpnet statsminister Erna Solberg (H) for å gi krisehjelp til selskapet. Også regjeringens støttepartier Venstre og KrF åpner for at staten skal gripe inn dersom forhandlingene ikke fører frem.

– Det er ikke noe vits i å bruke statlige penger på å redusere tapene til private eiere. Det er en meningsløs anvendelse av fellesskapets penger, sier Mæle.(Vilkår)

– Frekt overfor norske damer
Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at det ikke er flere kvinnelige ledere i Norge.
02:35
Publisert: