Skal vi tro indikatorene kommer det nå virkelig til å lysne for internasjonal industri. 

Ifølge en fersk månedsrapport fra RBC Capital Markets er den globale økonomien i ferd med å styrke seg, og puster liv inn i industrisektoren, der mange undersektorer regner med høyere etterspørsel i nærmeste fremtid. 

De legger til grunn at mange land har lagt frem svært gode PMI-tall, som er en indikator for hvordan det går med den økonomiske helsen til landets industri. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ser at PMI-tallene har trukket mye opp i det siste og at det er en helt klart økende optimisme i industrien internasjonalt. 

Trump kan ha skapt overoptimisme

USA, et av verdens klart største industriland og en av de viktigste landene for verdensøkonomien, slår bra ut på indikatorene for industrivekst. PMI-indeksen for industrien i mars var 53,3 poeng. En indeks over 50 viser en økt aktivitet i industrien. 

Ifølge RBC Capital Markets gir Trumps forslåtte politikk om å endre skatteregler for bedriftene økt optimisme for industrien. I tillegg peker de på at den globale bedringen i økonomien vi ser nå kommer til å roe ned bekymringene over det de kaller «Washington theatrics», og sikter til Trumps mange uforutsigbare uttalelser.

Bruce tror at Trumps løfter om dereguleringer, satsing på infrastruktur og nye skatteregler for selskaper kanskje har fyrt litt vel mye opp under optimismen. 

– Vi har nå sett at det kan bli vanskelig å få igjennom disse tingene. Det kan godt være at noen ledende indikatorer er litt optimistiske, sier Bruce. 

Ser bedring norsk industri

Han forklarer at harde data som tall for industriproduksjon og bnp-vekst ennå ikke er like sterke som mange av de ledende indikatorene. Han tror imidlertid at indikatorene gir et godt bilde av industrien. 

– Jeg har absolutt tro på at vi får en bra utvikling i den harde dataen også. Generelt er det mye som tyder på at det går bra i industriene rund i verden, sier sjefanalytikeren. 

I Norge har industriproduksjonen vært i fritt fall siden oljeprisfallet i 2014, ettersom industrien leverer mye varer til oljevirksomhet. Nå er den i ferd med å flate ut. 

Norsk PMI viste en oppgang fra 53,0 i februar til 54,7 i mars. Det er det høyeste nivået på fem år. 

– Vi tror at fallet i investeringer i maskiner og utstyr i oljeindustrien i Norge og utlandet kommer til å avta. Undersøkelser fra oljeselskapene selv viser at investeringene offshore falt med 15 prosent i fjor. I år faller den bare med syv prosent, sier Bruce. 

Stor økning i industrivarer

I RBC Capital Markets' Europa-dekning har industrivarer steget med fem prosent den siste måneden, sammenlignet med markedet som har steget tre prosent. Sett over seks måneder har industrivarer rykket voldsomt ifra og har økt med 15 prosent.

Tyskland, Europas utvilsomt største økonomi, fikk en PMI på 58,3 poeng i mars, mens Storbritannia fikk en PMI på 54,2 poeng. 

PMI bestemmes ut fra fem vesentlige indikatorer: nye ordre, varebeholdning, produksjon, leveranser og arbeidsmiljø. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv»
Ikke som ventet. «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv» rusler mot et tradisjonelt klimaks mens den egentlig handler om noe helt annet.
01:41
Publisert: