Bak glassvinduene på Meny Colosseum på Majorstuen i Oslo står isboksene på rad og rekke. Den vedvarende varmebølgen og solrike dager denne sommeren har ført til stor etterspørsel av is.

–Vi har hatt en ekstrem økning på salg av småis og multipakker. Det er snakk om en økning på 35- 40 prosent fra i fjor, forteller Luis Antonio Reyes (26), assisterende daglig leder.

Meny eies av Johansson-familiens Norgesgruppen som får sin hovedleveranse av is fra Hennig-Olsen. De forteller at sommervarmen har ført til at flere butikker går tomme for kald nytelse.

– Det er beklagelig at vi at man går tom for is, men det er en helt spesiell situasjon. Vi har hatt den beste sommeren noensinne, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is.

Jobber på spreng

Daglig leder Reyes forteller at den store etterspørselen etter is har krevd at man er nøye med å tilpasse bestillingene.

– Hovedkontoret jobber på spreng, og tilpasser til økningen, sier Reyes.

Han forteller at de ikke har gjort noe spesielt i år for å øke salget av is.

– Det er varmen som er årsaken, det gjør at folk spiser mer is enn vanlig. I år er det et kjempeår, det merker vi, og det merker isleverandøren. Selv har jeg kjøpt mye mer is enn vanlig, forteller Reyes.

I fjor innførte butikkjeden en ny type is kalt Bubbies. Isen plukker man fra en egen liten seksjon utformet som en smågodtdisk. Bare av det merket er det blitt solgt 150.000 porsjoner, forteller han.

Isleverandør i vekst

I mai hadde Hennig-Olsen en vekst på 30 prosent og i juni en vekst på mer enn 20 prosent.

– I juni vokste vi med en halv million liter i volum.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen forteller at det har vært noen leveringsutfordringer på iskrem som gjør at det blir et mindre utvalg i butikkene.

– Folk spiser isdiskene tomme. I år startet sommersesongen veldig tidlig på grunn av det voldsomt fine været, sier hun.

Luis Antonio Reyes (26) viser frem «Bubbies», is formet som små kuler som man kan kjøpe i løsvekt. Denne isen selges det mest av forteller han.
Luis Antonio Reyes (26) viser frem «Bubbies», is formet som små kuler som man kan kjøpe i løsvekt. Denne isen selges det mest av forteller han. (Foto: Nicklas Knudsen)

Prioriterer bestselgere

Paal Hennig-Olsen i familiebedriften Hennig-Olsen Is as i Kristiansand innrømmer at været og den store etterspørselen har ført til problemer med leveransene av is til butikkene.

– Vi har hatt litt problemer med å ha fullt sortiment. På grunn av bra vær i hele Nord-Europa så har det lagt press på underleverandørene våre, både med å få emballasje frem, samt en del råvarer har vært forsinket.

Hennig-Olsen opplyser at de nå i sommerferiemånedene vil konsentrere seg om å sikre nok produksjon av bestselgerne.

– Noen varianter har vi hatt leveringsproblemer på, så vi blir nødt til å prioritere ned de produktene som ikke er så store.

– Den største begrensningen er at det ikke er nok kvalifisert personale, men vi produserer alt det vi kan.

Døgnet rundt

Diplom- Is opplyser at de har hatt tidenes salgsrekord i mai og juni. Administrerende direktør Rita Kristin Broch forteller at de regner med at salget vil fortsette i samme tempo i juli.

– I perioden mai til juli har vi hatt en samlet vekst på cirka 26 prosent i omsetning i forhold til fjoråret. Hittil i år har veksten på enkelte varianter vært opp mot 60 prosent, sier hun.

– I skrivende stund produserer vi 24 timer i døgnet syv dager i uken. Vi startet med dette allerede i mai da vi så at det flotte været fortsatte.

Borch opplyser at enkelte butikker kan ha opplevd kortere perioder med lite av sekspakningen av Krone-is i butikk. Grunnen er at produktet har hatt en vekst på over 50 prosent.

– Ved slike veksttall er vi også avhengig av at våre underleverandører klarer å levere råvarene som er nødvendige. Vi får levert all den fløten vi trenger, og gjennom iherdig arbeid med våre øvrige underleverandører og fremskaffelse av alternative underleverandører, har vi klart å få levert også øvrige råvarer slik at maskinene har kunnet produsere kontinuerlig. (Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: