Jarlsberg er Tines viktigste eksportprodukt med milliardsalg utenfor Norge. Det norske bondesamvirket gjør nå flere investeringer for å sikre markedsposisjonen i utlandet.

Gjennom det amerikanske datterselskapet Norseland Inc, øker Tine nå eierandelen i distribusjonsselskapet Lotito Food Holding fra 33 prosent til 90 prosent. Kjøpesum: 28 millioner dollar, tilsvarende 240 millioner norske kroner.

Tar en italiensk vri

Lotito Food Holding har et vel innarbeidet distribusjonsnettverk rettet inn mot restaurantmarkedet. Jarlsberg er i flere år blitt distribuert sammen med italienske spesialprodukter.

Nå har altså Tine skaffet seg full kontroll i selskapet som også har stått for deling, pakking og skiving av Jarlsberg for det amerikanske dagligvaremarkedet.

– Dette er veldig positivt og bra for å sikre hele verdikjeden for Jarlsberg i USA, sier Lars Galtung som er direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine.

Tine har nå betalt nærmere 400 millioner kroner for å sikre seg 90 prosent av aksjene i Lotito Food Holding.

– Det er ingen hemmelighet at det ligger en mulighet for å ta over hele selskapet. Vi har hatt et godt samarbeid i ti år, og det er en plan for å få med seg nøkkelpersoner videre.

Øker omsetningen i USA

Det amerikanske markedet er svært viktig for Tine. USA er det største enkeltmarkedet utenfor Norge med 45 prosent av Tines utenlandsomsetning på tre milliarder kroner.

Lotito hadde en omsetning på rundt 670 millioner kroner og et driftsresultat på 37 millioner norske kroner i fjor.

– Kjøpet av Lotito vil øke både omsetning og lønnsomheten for Tine i USA. Vi får også tilgang til andre ostesegmenter. Lotito produserer for eksempel også Cheddar og italienske oster på sitt anlegg i Vermont, sier Tine-direktøren.

Premiumsmarked

I Norge er Jarlsberg-osten mest kjent som blokkost, mens i utlandet er det den runde vellagrede osten som utgjør det meste av salget. Den runde osten er ofte omtalt som hjulet og har i hovedsak vært produsert i Elnesvågen i Møre og Romsdal.

– Hjulet er et premiumsprodukt, sier Galtung.

Tine er inne i en stor omstilling ettersom eksportstøtten ved bruk av norsk melk forsvinner fra 2020. Derfor bygges det nå en ny Jarlsberg-fabrikk i Irland til 800 millioner kroner der det skal benyttes irsk melk.

Jarlsberg står for nærmere 40 prosent av Tines internasjonale omsetning.

– Vi har ikke noe ønske om å flytte produksjonen ut fra Norge, men høy melkepris og kostnader gjør at vi av lønnsomhetsårsaker må flytte eksportproduksjonen ut av Norge.

Melkevolumet som flagges ut tilsvarer 13.000 norske melkekyr eller 500 melkebruk. I næringen er det nå stor spenning til hvordan dette melkevolumet nå skal anvendes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melkeroboter
Tine og Infuture kjører pilotprosjekt i flere testfjøs. Høyteknologiske sensorer gir informasjon om dyrehelse, trivsel og produksjon hos den enkelte ku. Det hjelper bonden til bedre produksjon, dyrehelse, dyrevelferd og bedre melkekvalitet.
01:51
Publisert: