Hydro går mot løsning på Brasil-nedstengningen.

Onsdag denne uken sjokkerte Hydro markedet ved å kunngjøre at selskapet vil stenge ned hele sin virksomhet i Brasil, inkludert aluminaraffineriet Alunorte, bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras.

Årsaken til nedstengningen var at det gamle rødslamdeponiet ved Alunorte, DRS1, var fullt og ikke lenger kunne brukes. Samtidig har Hydro fått forbud mot å bruke det nye og moderne rødslamdeponiet, DRS2, og en moderne tørketeknologi kalt pressfilter.

Natt til lørdag meldte imidlertid Hydro at selskapet får lov til å bruke en ny og moderne tørketeknologi, og dermed kan full nedstengning unngås. Kun én tillatelse gjenstår.

– Vi har fått godkjennelse fra IBAMA om å benytte pressfilteret, men trenger fortsatt en tillatelse fra SEMAS før vi kan gå tilbake til 50 prosent drift ved Alunorte og jobber nå med å etablere all nødvendig dokumentasjon til SEMAS, sier assisterende kommunikasjonsdirektør i Hydro, Erik Brynhildsbakken.

– Dette er et steg i riktig retning. Men usikkerheten kan fortsette inn i 2019, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til DN.

Tror Q4 blir minimalt påvirket

I likhet med de fleste andre ble Sivertsen overrasket over at Hydro måtte stenge ned produksjonen, Men hvis selskapet får klarsignal fra SEMAS i begynnelsen av neste uke, kan produksjonen være oppe igjen på halv maskin allerede om to-tre uker, bemerker han.

– Det betyr at fjerdekvartal vil bli minimalt preget av nedstengningen, sier analytikeren.

Søndag er det presidentvalg i Brasil. Når valget er over, kan Hydro jobbe mot en løsning, slik at produksjonen kommer opp på hundre prosent igjen. Forhåpentlig kan dette skje ikke langt inn i 2019, påpeker Sivertsen.

– Hydro har etablert en vei mot gjenopptagelse av full produksjon i Brasil, skrev Morgan Stanleys aksjeanalytikere i en analyse for ti dager siden.

Storbanken, som følger situasjonen i Hydro tettere enn de fleste, mener Hydro har funnet en løsning som føderale og regionale myndigheter, og Hydro, kan slutte seg til for at den norske aluminiumgiganten igjen skal få lov til å produsere for full maskin på sitt Alunorte-anlegg i Brasil.

– Det er fortsatt mye usikkerhet, men mye tyder på at man kan få til en løsning etter valget. Det er i alles interesse, også brasilianske myndigheters interesse, at Hydro kommer tilbake i produksjon, sier Kenneth Sivertsen.

Må få opphevet embargoene

Bare i første kvartal kostet Brasil-krisen selskapet 450 millioner kroner. Etter månedslange forhandlinger inngikk Hydro i starten av september to avtaler med brasilianske myndigheter der selskapet investerer over en halv milliard for å imøtekomme krav. Avtalen kom uten en tidfesting for full produksjon. Men det er altså denne avtalen Morgan Stanley mener er svært godt nytt for Hydro.

Hydro skal nå søke om å oppheve de fem embargoene som hindrer selskapet i å ha full produksjon. Embargo er en betegnelse som i dette tilfellet betyr en slags sanksjon eller beslagleggelse av et selskaps eiendeler/produksjon.

– Det er usikkert når løsningen vil komme, men det kan skje allerede i starten av 2019, sier Sivertsen, som understreker at det fremdeles er veldig mye usikkerhet knyttet til hva myndighetene ender opp med å gjøre og hvor lang tid det vil ta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ungdommer i slummen drømmer om et bedre liv ved hjelp av musikk
Favelan Bangu i Rio de Janeiro
01:25
Publisert: