Forrige uke varslet Hydro at det måtte stenge ned produksjonen i Brasil fordi det gamle deponiet for lagring av bauksittrester var fullt. Bauksitt brukes til å lage alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium.

I helgen fikk Hydro godkjennelse fra de føderale miljømyndighetene Ibama om å ta i bruk ny filterteknologi for å behandle bauksittrester. Det betydde at Hydro kunne starte for halv maskin på megaraffineriet Alunorte, men Hydro var prisgitt at lokale myndigheter skulle gi grønt lys.

Natt til tirsdag melder Hydro at miljømyndighetene i delstaten Pará Semas har godkjent oppstart, og produksjonen ventes nå å være på halv kapasitet igjen i løpet av to uker.

Sikrer arbeidsplasser

– Med dokumentasjon som verifiserer integriteten til vårt system for å prosessere bauksittrester ved bruk av pressfilteret, og i forståelse med Semas, er vi nå i stand til å gjenoppta driften på Alunorte på en trygg måte. Dette er en svært velkommen utvikling for å sikre tusenvis av arbeidsplasser i Pará, så vel som å sikre leveranser til våre globale kunder og markeder, sier John Thuestad, Hydros leder for forretningsområdet Bauksitt og Alumina.

Hydro har vært under enormt press siden Alunorte i mars ble pålagt av miljømyndighetene og en domstol å kutte produksjon med 50 prosent etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør.

Hydro har hele tiden benektet at det har vært utslipp fra deponiene.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg har vært i intense diskusjoner med brasilianske myndigheter og satt sine beste folk på saken. I mellomtiden har aksjekursen falt 16 prosent på Oslo Børs og flere milliarder kroner er blitt barbert bort fra markedsverdien til det delvis statseide selskapet.

Norske arbeidsplasser sto i fare

I forrige uke stengte Hydro produksjonen helt fordi det gamle deponiet for lagring av bauksittrester var fullt. Hydro henter bauksitt fra gruver i Paragominas lenger inne i landet. Dette fraktes ned til Alunorte hvor det gjøres om til alumina.

Driftsstansen som ble varslet forrige uke førte også til at aluminiumsverket Abras måtte stenges siden aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte. Det gjorde også at Hydros smelteverk i Norge sto i fare for å bli rammet og således sto norske arbeidsplasser også i fare.

Den nye pressfilterteknologien gjør Alunorte i stand til å fortsette å deponere bauksittrester på en trygg måte i påvente av tillatelse til å bruke et annet og splitter nytt deponi.

I tillegg til at Alunorte gjenopptar drift kan Hydros bauksittgruve Paragominas også gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Høyere priser

Da Hydro først meldte om at det måtte kjøre for halv kapasitet på Alunorte rykket både prisen på alumina og aluminium i været på grunn av frykt for knapphet på alumina i markedet.

Alunorte står for rundt seks prosent av det globale markedet for alumina og påvirker markedet i stor grad. Siden det ble varslet full nedstengning har aluminiumsprisene vært i villrede, og føket både opp og ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette betyr statsbudsjettet for privatøkonomien din
DN-kommentator Anita Hoemsnes oppsummerer regjeringens budsjettforslag for 2019.
02:12
Publisert: