Det norske aluminiumsselskapet Hydro har nå store problemer med sin aluminiumsproduksjon i Brasil. Årsaken er et omfattende strømbrudd som følge av at tre høyspentmaster falt lørdag.

Informasjonsdirektør Halvor Molland bekrefter at saken er anmeldt til politiet lokalt i Brasil, etter at selskapet oppdaget at minst en av mastene trolig falt fordi deler av masten er fjernet.

– Det er ingenting som tyder på at dette var naturkrefter. Deler av strukturen er tatt bort og det er gitt en overbelastning som har gjort at masten har veltet.

Han vil ikke spekulere i om det er hærverk som ligger bak, og kjenner ikke til hvilke metoder som er brukt for å fjerne deler av høyspentmasten.

– Vi har varslet politiet, som nå gjør undersøkelser videre, sier han.

– Vi er ikke kjent med noen motivasjon for at noen skulle fjerne strukturen på disse mastene.

Strømløs to-tre uker

Strømbruddet ble oppdaget lørdag kveld. På grunn av mørket ble strømlinjen undersøkt søndag brasiliansk tid.

– Da fant de at tre høyspentmaster hadde veltet. Det vi har sett på mastene, er at deler av strukturen er tatt bort på i hvert fall en av mastene.

Status for Hydros tre aluminiumsanlegg i Brasil er nå at gruvene i Paragominas er fullstendig nedstengt, og at aluminiumsverket Alunorte reduserer produksjonen til mellom 50 og 70 prosent av hva anlegget ellers produserer.

Strømmen til aluminiumsanleggene Alunorte og Albras skal ikke være berørt av strømbruddet.

Hydro anslår at det vil ta to til tre uker før strømmen er tilbake ved bauxittgruvene i Paragominas. Bauxitt er navnet på det rødfargede råstoffet som raffineres til alumina, hovedingrediensen i aluminium. Tilgangen på det viktige råstoffet bauxitt var en viktig årsak til at Hydro for ti år siden gjorde et stort oppkjøp i Brasil, av de store bauksittgruvene i Paragominas i tillegg til aluminiumsanleggene Alunorte og Albras.

Største arbeidsgiver

Den norske aluminiumsgiganten måtte våren 2018 innrømme en rekke ulovlige utslipp fra aluminaraffineriet Alunorte, etter at store nedbørsmengder på kort tid oversvømmet deler av anlegget. Spørsmål om sikkerheten ved anlegget skapte store politiske kontroverser, og selskapet ble tvunget til å halvere produksjonen på anlegget i lengre tid. Siden den gang har Hydro vært gjennom omfattende prosesser i brasilianske domstoler, og gjort store investeringer både på egne anlegg og i lokalsamfunnet i delstaten Pará i Brasil.

Hydro er den største arbeidsgiveren i delstaten, som både har store arealer regnskog og store industrivirksomheter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.