Hydro kan stå foran gjennombruddet på sin største krise.

Ett år og to måneder etter at kraftig uvær tvang selskapet til å slippe ut ubehandlet regnvann fra sin gigantiske Alunorte-fabrikk i Brasil, har selskapet endelig fått brasilianske statsadvokater med på laget. Det var disse, Ministério Público, en slags blanding av ombudsmann og statsadvokat, som gikk til domstolene og fikk medhold i at Hydro måtte kjøre verdens største aluminaraffineri for bare halv maskin.

Avgjørelsen sendte aluminiumsprisene opp og Hydros aksjekurs ned.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i Ministério Público sier til DN at de har fått tilbake troen på at Hydro vil klare å håndtere tilsvarende uvær etter en rapport fra det norske konsulentselskapet Rambøll.

Om det går veien for Hydro, kan krisen i Brasil være over for Hilde Merete Aasheim overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg. ---
Om det går veien for Hydro, kan krisen i Brasil være over for Hilde Merete Aasheim overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg. --- (Foto: Gunnar Lier)

– Rambølls rapport har gitt oss tryggheten til å fatte en beslutning om produksjonsforbudet, fordi den beskriver Hydros nye systemer og hvor godt forberedt Hydros ansatte er til å håndtere dem, sier han.

Om alt går Hydros vei, kan anlegget være tilbake i full produksjon før Hydro-toppsjefen Svein Richard Brandtzæg går av 8. mai.

Besto testen under nytt regnfall

– Forrige uke fikk vi mulighet til å teste hvordan de fungerer. Da hadde vi en dag med like mye regn som i februar i fjor, tilføyer han, og viser til den skjebnesvangre dagen i midten av februar 2018 da det kom rundt 230 millimeter nedbør på 12 timer. 4. april i år regnet det 256 millimeter på femten timer, ifølge statsadvokaten.

– Hydro har beskrevet regnmengdene natt til 17. februar i fjor som «tusenårsregn» som inntreffer svært sjelden?

– Vi har hele veien forklart at dette ikke uvanlige regnmengder. Det var mye, men det inntreffer ikke så sjelden, kanskje hvert andre eller tredje.

Ubiratan Cazetta er blant de mest sentrale statsadvokatene i Brasils delstat Pará som jobber med Hydro-saken. Her fra Oslo i mars i år, da han besøkte Norge som foredragsholder på konferansen Oslo Compliance Forum, arrangert av advokatfirmaet Wiersholm.
Ubiratan Cazetta er blant de mest sentrale statsadvokatene i Brasils delstat Pará som jobber med Hydro-saken. Her fra Oslo i mars i år, da han besøkte Norge som foredragsholder på konferansen Oslo Compliance Forum, arrangert av advokatfirmaet Wiersholm. (Foto: Gunnar Lier)

It-trøbbel, igjen

Det var en føderal domstol som tok beslutningen om at anlegget må kjøre med 50 prosents kapasitetsutnyttelse. Det er derfor også nødvendig med en avgjørelse i domstolen for å opphevet dette såkalte embargoen.

– Nå er det opp til dommeren, sier pressekontakt Erik Brynhildsbakken i Hydro til DN.

Han understreker at det er for tidlig å si når Hydros produksjon i Brasil igjen kan gå som normalt.

– Vi er enige i at dette er et veldig godt og positivt tegn, legger Brynhildsbakken til.

Statsadvokaten regner med at domstolen vil følge Ministério Públicos anbefaling

– I teorien kan dommeren være uenig med oss, men jeg tror ikke det vil skje. Det er veldig uvanlig at en dommer ikke er enig i Ministerio Publicos begjæring om å oppheve et produksjonsforbud som vi selv begjærte. Med andre ord, dommeren kommer antagelig til å skrive en beslutning som gjør det klart at forholdene er tryggere og bedre enn i februar 2018.

En beslutning må imidlertid vente noen dager. Hydro, som har slitt etter at et massivt cyberangrep satte selskapets systemer ute av spill, blir nemlig nok en gang gjenstand for it-trøbbel – om enn i litt mindre skala.

– Domstolens avgjørelse vil ikke komme førstkommende uke, på grunn av bytte av it-system i domstolen, men muligens uken etter, sier Cazetta.

Tidligere har blant annet det brasilianske miljødirektoratet Semas åpnet for heving av embargoen.

Eivind Sars Veddeng er aksjeanalytiker i meglerhuset DNB Markets, og følger selskapet tett.

– Dette er helt klart et stort gjennombrudd for Hydro, men det mangler fremdeles en domsavsigelse for å løfte embargoen. Men at Ministério Público nå ikke motsetter seg dette øker sannsynligheten for dette betraktelig, sier han.

Prisen ned og Hydro opp

Da ubehandlet regnvann strømmet ut i Pará-elven fra Alunorte-raffineriet nordøst i Brasil skapte det rabalder, og pålegget om halvert produksjon sendte Hydro inn i sin største krise, og konsekvensene kunne merkes i de internasjonale markedene for alumina og aluminium over hele verden. Alumina er den viktigste ingrediensen i aluminium.

En gjenåpning av full produksjon kan dermed igjen skape store bevegelser i disse markedene, men denne gangen nedover.

Typisk sikrer Hydro og andre aluminiumsprodusenter leveringene av alumina langt frem i tid, og effektene av Alunorte-forstyrrelsene kan dermed ta noe tid for alle markedsaktørene å fordøye.

– Vi tror aluminaprisen kan falle 10–15 prosent på dette og aluminiumsprisen skulle da teoretisk falle 3–5 prosent. Uansett tror vi dette er helt klart positivt for Hydro og ser aksjen opp 5–10 prosent. Dog mangler fremdeles en endelig domsavsigelse, sier analytiker Sars Veddeng i DNB.

Sliter fortsatt med slam

Alunorte har også et embargo mot å bruke sitt nyeste slamdeponi, der bauksittrestene havner. Dersom ikke dette løftes, vil anlegget etter hvert måtte stanse da det ikke har noe sted å gjøre av slamrestene.

– Dette er selvfølgelig også svært viktig for oss. Vi vil jobbe for å få opphevet alle embargoer i dialog med relevante myndigheter, sier Brynhildsbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.