Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 7,0 milliarder kroner i fjorårets fjerde kvartal, mot 1,7 milliarder i samme kvartal 2020.

Det kommer frem i kvartalsrapporten selskapet la frem tirsdag morgen.

På forhånd var det ventet at Hydro ville legge frem et underliggende driftsresultat på 7,5 milliarder, basert på konsensusestimater fra 14 meglerhus.

I rapporten skriver selskapet at det gode resultatet kan tilskrives «høyere all-in metall- og aluminapriser, større volumer oppstrøms og rekordhøyt kvartalsresultat fra Hydro Energy», men at disse positive elementene ble delvis utlignet av høyere faste kostnader og råvarekostnader oppstrøms, samt negative valutaeffekter.

Omsetningen for kvartalet endte på 46,4 milliarder, en økning på 56 prosent mot 29,8 milliarder i samme periode året før.

Resultatet før skatt kom på 10,7 milliarder, sammenlignet med 8,1 milliarder i fjorårets fjerde kvartal.

Selskapet foreslår å betale et utbytte for 2021 på 5,4 kroner per aksje, totalt rundt 11,2 milliarder kroner. Det er betydelig høyere enn utbyttene de siste årene, og fire ganger så høyt som i 2020.

For 2021 som helhet fikk Hydro inntekter på 149,7 milliarder kroner, mot 114,3 milliarder i 2020. Årsresultatet før skatt kom på 18,4 milliarder, nesten en firedobling fra 4,8 milliarder året før.

Norsk Hydro er det fjerde største selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på rundt 160 milliarder kroner.

Selskapets aksjekurs har steget rundt 12 prosent hittil i år, og er opp hele 300 prosent siden koronabunnen i mars 2020.

Ventet positive tall

Meglerhuset Carnegie ventet på forhånd at Hydros fjerdekvartalsresultater kunne bli en positiv overraskelse. I en analyse publisert mandag beholder Carnegie sin hold-anbefaling på Hydro-aksjen, men oppjusterer kursmålet fra 75 til 85 kroner. Hydro-aksjen stengte mandag i 77,9 kroner.

Noe av grunnen til at meglerhuset løfter estimatene for selskapet, er at det tror aluminiumsprisene og aluminaprisene har steget henholdsvis tre og 12 prosent på kvartalsbasis i fjerde kvartal, samtidig som det venter at aluminiumsprisene vil stige videre med rundt ti prosent i 2022 og 2023.

Aluminiumsprisen ligger for tiden på rundt 3300 dollar per tonn, nær den historiske toppnoteringen fra tidligere i februar.

Hittil i år har prisen steget mer enn 20 prosent, delvis grunnet synkende varelager og bekymringer for ytterligere forsyningsforstyrrelser, ifølge analysenettstedet Trading Economics.

Analysen peker på at den pågående Ukraina-konflikten har økt sannsynligheten for at Vesten kan komme med sanksjoner mot Russland, som er en av verdens største aluminiumsprodusenter.

Den aller største produsenten og konsumenten av aluminium er Kina, som er blitt nødt til å stoppe produksjonen grunnet både koronapandemien og et ønske om å begrense forurensning mens landet arrangerte vinter-OL.

Den globale primæraluminiumproduksjonen, inkludert Kina, var i snitt 177.800 tonn per dag i januar, ifølge statistikk fra International Aluminium Institute (IAI). Kinas andel utgjør rundt 56 prosent.

Strømbrudd i Brasil

I helgen kom nyheten om at et strømbrudd på Hydros Albras-anlegg i Brasil fører til at 25 prosent av kapasiteten stenges.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland sier det vil ta flere måneder før anlegget kommer tilbake i full kapasitet.

Nedstengingen vil imidlertid kun gi marginale konsekvenser for aluminaraffineriet Alunorte som ligger like ved, opplyste han til TDN Direkt på mandag.

– Strømmen går andre veien enn Alunorte, slik at for produksjon av alumina vil dette ha marginale konsekvenser, sa Molland.

Albras undersøker nå årsaken til hendelsen, og har startet forberedelsene for nødvendige reparasjoner og restart av linjen. Albras forventer å starte de første cellene på nytt tidlig i andre kvartal, og gjenoppta normal drift i fjerde kvartal 2022.

Albras har en samlet produksjonskapasitet på 460.000 tonn årlig. Hydro eier 51 prosent, mens Nippon Amazon Aluminium Co. Ltd eier de resterende 49 prosentene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.