– Den skumleste skyen over det optimistiske bildet er kraftig eskalering av handelskrigen mellom USA og Kina, og påfølgende redusert økonomisk vekst. Det gir mindre etterspørsel etter norske varer, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Han holder dette som en langt større trussel mot norsk næringsliv enn både brexit og norsk EØS-motstand.

Akkurat nå er Norsk Industri-sjefen spesielt spent på nye møter i EU som snart skal drøfte blant annet toll-tiltak.

– Særlig utvidet toll på aluminium, bildeler og biler kan gi eskalering og negative impulser, sier Lier-Hansen.

Skattekamp

Norsk Industri spår i sin konjunkturrapport som ble lagt frem tirsdag seks til åtte prosent omsetningsvekst og to prosent sysselsettingsvekst blant medlemsbedriftene i 2019 – og mest vekst blant de største. Dette er de høyeste anslagene fra Norsk Industri siden 2006. Det er 2800 medlemsbedrifter i denne NHO-landsforeningen.

Selskapene i oppdrettsnæringen er ikke blant medlemmene. Likevel rykker Norsk Industri nå hardt ut mot signaler om mer skatt på oppdrett. Frykten er såkalt grunnrenteskatt – ekstraskatt på spesielt høy avkastning som dels skriver seg fra bruk av felles naturressurser.

Grunnrenteskatt har vært spilt inn i forbindelse med en pågående utredning om oppdrettsnæringen som skal legges frem til høsten.

– Dette er meningsløst. Det er oppdrettsnæringen som bar oss gjennom oljeprisnedturen. Ikke bare selve oppdrettet, men leverandørindustrien. Den er blitt kjempestor og selger utstyr både hjemme og ute. Næringen trenger stabile rammebetingelser. Med en ny skatt står andre land med armene åpne for å ta dem imot, sier Lier-Hansen.

EØS og energi

Norsk Industri-sjefen har ingen frykt for at pågående EØS-debatt skal ende med at Norge bryter ut av avtalen.

– Nei. Jeg regner med at politikerne har såpass stor respekt for velgerne at de tar hensyn til det nå er nær 70 prosent i meningsmålinger som sier de er for EØS, sier han.

Men Lier-Hansen ber politikerne bruke mer krefter på å komme seg inn i EU-prosessene i forberedelsesfasen, der det finnes påvirkningsmulighet.

– Det er bedre enn å klage på vedtatte direktiver i etterhånd, når de settes i kraft, sier han.

– Er rekordhøye strømpriser en plage for dine medlemsbedrifter?

– Ja. De fleste har sikret seg noe – litt fastpris og litt kjøp etter spotpris i markedet. Dette er en sikring som hjelper dem når prisene går opp. Til gjengjeld betaler de for mye når prisene går ned.

– Kraftkabler til utlandet da, er det populært i industrien?

– Vi lever greit med de to nye som er besluttet – til Storbritannia og til kontinentet. Men vi har sagt at vi ikke ønsker flere tillatelser før effektene i markedet er utredet. De er omstridte. Akkurat nå «smitter» rekordhøye priser på kontinentet hit. Men så har vi motsatt hatt lange perioder der vindmøllene på kontinentet går for fullt og vi får nær gratis strøm.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Endelig er elbilen Audi E-tron kommet til Norge: Men hvor langt går den når det er minus 10, snø og slaps?
03:08
Publisert: