Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem oppdaterte tall som viser farten i norsk industri for oktober. Tallene viser helt flat utvikling i industriproduksjonen sammenlignet med forrige måned.

På forhånd var det ventet en vekst i produksjonen på 0,3 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg.

Slakting av laks trakk næringsmiddelindustrien opp, mens kjemiske råvarer hadde et produksjonsfall denne perioden ifølge SSB.

Varslet investeringer utenfor oljeindustrien

Analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen sier at mye av det som har dratt industrien den siste tiden er høyere aktivitet innenfor oljesektoren.

– Oljeboomen som har vært hoveddriveren for industrioppturen den siste tiden kommer nok til å avta inn i neste år. Vi kommer nok til å se at veksten flater ut, men på et helt ok nivå.

Han påpeker at det er flere deler av norsk industri som gjør det bra, som fiskeindustrien og en del metallprodusenter. Han sier likevel at det tar tid å øke produksjonen fordi det tar tid å utvide kapasiteten.

– Det er varslet investeringer innenfor disse sektorene, så det kan jo bety at industri også utenfor oljen kan komme litt fremover, sier Bernhardsen.

Bedre i Norge

Selv om utviklingen er i ferd med å flate ut, peker Bernhardsen på at situasjonen i Norge er mye bedre enn i andre land

– Her har Norges Bank satt opp renten fire ganger siden september i fjor, og det er jo egentlig for å demme opp de positivt ringvirkningene fra industrien.

Dette mener Bernhardsen er en sterk kontrast til andre land hvor man er redd for negative ringvirkninger fra industrien, og sentralbankene kutter renten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.