Investor og skogeier Christen Sveaas mener regjeringen ikke bør gripe inn i krisen i papirprodusenten Norske Skog. Selskapet sliter med stor gjeld og risikerer konkurs hvis forhandlingene med långivere og eiere ikke fører frem. 

– Regjeringen må ikke blande seg i denne saken. Det vil være mitt råd. Eiere og kreditorene får finne ut av situasjonen, skriver Sveaas i en epost til DN.

– Staten eier nok

I et intervju med DN tidligere denne uken åpnet statsminister Erna Solberg (H) for å gi krisehjelp til selskapet. Også regjeringens støttepartier Venstre og KrF mener det vil være riktig å gripe inn dersom forhandlingene ikke fører frem.

Sveaas, som tidligere har gitt store beløp i støtte til regjeringspartiene Høyre og Frp, mener imidlertid politikerne ikke trenger å bidra med finansiering til den kriserammede papirprodusenten.

– Burde regjeringen komme på banen, enten ved å kjøpe opp gjelden i selskapet eller ved å kjøpe deler av konkursboet om en konkurs blir realitet? 

– Nei. Staten eier nok som det er i norsk næringsliv. Blir det konkurs, så vil enten kreditorene, les obligasjonseierne, konkurrenter i Sverige eller Finland, eller nye norske eiere overta, svarer Sveaas.

Tror ikke på nedleggelser

Norske Skog vokste gjennom store lånefinansierte oppkjøp på 1990- og 2000-tallet, men fikk siden markedene mot seg. Spørsmålet nå er om papirprodusenten unngår konkurs og de drøye 2500 arbeidsplassene består.

Sveaas eier rundt 160.000 dekar skog i områdene rundt Randsfjorden gjennom Kistefos Træsliberi. Han er også nest største aksjonær med 28 prosent av aksjene i Stangeskovene, som eier rundt 226.000 dekar skog i Østfold, Akershus og Hedmark. 

Sveaas medgir at han er bekymret for at konkurs kan komme til å bli utfallet av Norske Skog-krisen. 

– Ja, det er klart det er mulig at selskapet går konkurs.

Han er likevel trygg på at en eventuell konkurs ikke vil medføre nedleggelser. Derfor frykter han heller ikke konsekvenser for sin egen skogdrift. 

– Jeg har ingen tro på at en eventuell konkurs medfører nedleggelse av noen fabrikker. Så dumme er ikke obligasjonseierne, sier Sveaas.

Han er derfor sterkt uenig i Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, som mener en eventuell konkurs vil få store konsekvenser for hele verdikjeden i treforedlingsindustrien.

– Mitt poeng er at selv om selskapet går konkurs, betyr ikke det at de norske fabrikkene ikke blir drevet videre. Blir de norske fabrikkene nedlagt, er jeg enig, sier Sveaas.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: