Det er nå snart to uker siden den siste fristen for å bli enige om en redningsplan i det kriserammede papirkonsernet Norske Skog gikk ut.

Etter å ha utsatt fristen ti ganger i løpet av oktober, har styret nå gitt opp å legge press på partene ved bruk av tidsfrister. Siden 3. november har forhandlingene foregått uten en fastsatt frist.

Det er finanskjempen Blackstone, og deres datterselskap GSO, som i begynnelsen av november blokkerte den reviderte versjonen av styrets aller siste redningsplan.

Forhandlingene de siste ukene har i hovedsak foregått blant de sikrede långiverne, der GSO inngår. Styreleder Christen Sveaas og konsernsjef Lars Sperre hadde i forrige uke møter med de sikrede långiverne for å presse på for en snarlig løsning.

– Snegler seg fremover

Christen Sveaas ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt hva långiverne krangler om og hvordan forhandlingene utvikler seg.

– Forhandlingene snegler seg fremover, to skritt frem og ett tilbake, skriver Sveaas i en epost til DN.

Han slår fast at selskapet vil sende ut børsmelding så raskt det har noe å melde om utfallet av forhandlingene.

– Det arbeides daglig og kontinuerlig med å få avklart situasjonen, men det er mange som deltar i disse diskusjonene, som også er kompliserte, og alle har egne rådgivere, så derfor tar dette tid, sier Sveaas.

Tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt jobber nå på lag med de sikrede långiverne og er satt inn som styreleder i datterselskapet Norske Skog AS for å sikre långivernes verdier.

- Det er intet nytt å melde, svarer Ombudstvedt på DNs spørsmål om fremdriften i forhandlingene.

Frykter fortsatt konkurs

Den fastlåste situasjonen i Norske Skog er i ferd med å bli en svært dyr affære. I tillegg til at de månedslange forhandlingene har lagt beslag på store ressurser blant styret, selskapet, og långiverne, har alle parter brukt mye penger på å leie inn rådgivere og juridisk bistand.

Norske Skog har siden i sommer formelt sett vært i mislighold på flere av sine viktigste obligasjonslån på grunn av manglende rentebetalinger. Mens forhandlingene om en refinansiering pågår, fortsetter også renteregningen å øke. DN meldte i forrige uke at bare i løpet av oktober økte forfalte og påløpte renter med 56 millioner kroner.

– Har partene nå investert så mye tid og ressurser i en omforent løsning at en panttiltredelse og konkurs fremstår som uaktuelt? Eller er dette fortsatt en reell trussel?

– Jeg vil ikke kalle det en trussel, men et realistisk alternativ dersom man ikke oppnår enighet snart, sier Sveaas til DN.

Finanskjempe blokkerer

Det gjeldstyngede papirkonsernet Norske Skog meldte onsdag 18. oktober at de ulike kreditorgruppene i selskapet er blitt enige om en refinansieringsløsning som kan redde selskapet fra konkurs. Det ble imidlertid raskt klart at selskapet fortsatt manglet tilstrekkelig støtte for forslaget. For å få redningsplanen vedtatt trenger Christen Sveaas og resten av Norske Skog-styret støtte fra 75 prosent av obligasjonseierne i hvert eneste lån.

I en børsmelding 25. oktober avslørte Norske Skog at de fortsatt mangler støtte fra eierne av ett av de to viktigste sikrede obligasjonslånene, en kredittfasilitet på 100 millioner euro. Finansgiganten Blackstone eier etter det DN kjenner til rundt 75 prosent av dette lånet gjennom sitt datterselskap GSO. GSO er dermed store nok til å alene blokkere redningsplanen, og sitter dermed i en sterk forhandlingsposisjon.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: