Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog la frem styrets plan for å berge selskapet på en pressekonferanse mandag klokken 15. Det foreslås blant annet at gjeld på seks milliarder kroner omdannes til egenkapital. Cirka 4,5 milliarder kroner kommer fra de usikrede kreditorene, og cirka 1,5 milliarder kroner kommer fra de sikrede kreditorene.

Etter omdanningen av gjeld blir selskapet eid 94 prosent av de sikrede kreditorene, fire prosent av de usikrede kreditorene og to prosent av de eksisterende aksjonærene. I tillegg foreslår styret at det henter inn 400 millioner kroner med fortrinnsrett for de usikrede kreditorene og de eksisterende aksjonærene.

Norske Skogs hovedeier og styreleder Christen Sveaas la frem selskapets redningsplan på Skøyen i Oslo mandag. Den største spenningen er om usikrede obligasjonseiere sier ja til forslaget.
Norske Skogs hovedeier og styreleder Christen Sveaas la frem selskapets redningsplan på Skøyen i Oslo mandag. Den største spenningen er om usikrede obligasjonseiere sier ja til forslaget. (Foto: Mikaela Berg)

Sveaas håper i det lengste at gjeldseiere og aksjonærer blir med på planen.

– Alternativet er konkurs. Det er en lang og drøy prosess for de sikrede obligasjonseiere, og resten sitter igjen med null. Hvis de tenker på penger, så blir de med. Dette er siste mulighet, sier Sveaas.

På møtet mandag ville ikke Sveaas svare på om han selv blir med i emisjonen.

Positiv til forslaget

DN var mandag ettermiddag i kontakt med tidligere konsernsjef i Norske Skog Sven Ombudstvedt, som i dag representerer de sikrede långiverne. Ombudstvedt sier han er positiv til planen.

Mandag la styret frem sin plan for å redde Norske Skog. Her er selskapets fabrikk i Halden.
Mandag la styret frem sin plan for å redde Norske Skog. Her er selskapets fabrikk i Halden. (Foto: Fartein Rudjord)

– Ved første øyekast synes jeg denne planen ser ganske konstruktiv ut. Vi har fått det fremlagt tidligere i dag. Vi har ikke formelt gitt en tilslutning, men har snakket sammen på overordnet nivå. Det vil overraske meg om ikke den sikrede gruppen kan gå med på dette, sier Ombudstvedt.

– Tror du de usikrede obligasjonseierne vil bli med?

Sven Ombudstvedt, tidligere konsernsjef i Norske Skog.
Sven Ombudstvedt, tidligere konsernsjef i Norske Skog. (Foto: Mikaela Berg)

– Når styret har lagt frem et forslag, så antar jeg det har god oversikt over aksjonærene. Så det skal vel ikke mye fantasi til for å se at den usikrede gruppen blir største bøygen.

– Vil dette forslaget gå gjennom?

– Rent økonomisk vil det være rart om den usikrede gruppen sier nei. Men det er en spredt gruppe og ikke så lett å forutsi hva de mener, sier Ombudstvedt.

Har ti dager

Kreditorene og aksjonærene har nå ti virkedager til å vurdere forslaget.

Sveaas ble hovedeier for vel tre uker siden og gikk inn som styreleder.

– Tror du styrets forslag blir akseptert?

– Hvis alle parter er rasjonelle, så går det gjennom.

Styrets forslag innebærer kreditorordninger i henhold til engelsk rett. Det krever godkjennelse av et flertall av eiere og minst 75 prosent av verdien av alle kreditorer som har stemmerett, heter det i forslaget.

Forslaget innebærer tap for selskapets kreditorer, og aksjonærene blir nesten helt utvannet.

– Hvorfor gikk du inn som hovedeier i Norske Skog?

–Det var en plass ved bordet. Så var situasjonen litt mer dramatisk enn jeg hadde trodd. Men jeg er skogeier og opptatt av å opprettholde et sted hvor man kan få levert hugget tømmer. Det er fint å slippe å kjøre til Sverige, sier Sveaas.

Norske Skogs konsernsjef Lars Sperre har jobbet på høygir med en redningsplan i ni måneder.
Norske Skogs konsernsjef Lars Sperre har jobbet på høygir med en redningsplan i ni måneder. (Foto: Mikaela Berg)

Formålet med redningsplanen er å kutte gjelden, og rentekostnadene vil falle fra 600 til rundt 200 millioner kroner årlig.

Planen blir lagt frem til tross for at fem store långivere med sikkerhet i konsernets syv fabrikker har gått inn i datterselskapet Norske Skog as og vil ta kontroll over verdiene i Norske Skog-konsernet med tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt i spissen.

Sjokknyhet

Redningsplanen til styret kommer litt under en uke etter sjokknyheten om at Norske Skogs pantsikrede långivere mistet tålmodigheten og bestemte seg for at de vil ta kontroll over selskapets fabrikker.

De aktuelle kreditorene har sagt at de er innstilt på at Ombudstvedt kan ta en aktiv rolle i virksomheten om nødvendig.

Sveaas sier styret har snakket med kreditorene underveis, men planen ble først vist mandag.

– Jeg har ikke hatt samtaler med ham (Ombudstvedt, red.anm.) om dette forslaget spesifikt. Men de har, så vidt jeg har forstått, godkjent det, sier Sveaas, men henvisning til styremøtet i Norske Skog.

Dagen etter at långiverne kom på banen sist uke, kom en børsmelding fra Norske Skog om at det vil være «en komplisert og usikker prosess for alle involverte parter», og at det nye styret enda ikke har tatt kontroll over fabrikkene. I meldingen kom det også frem at styret i morselskapet, Norske Skogindustrier asa, fortsatte arbeidet med sin redningsplan.(Vilkår)

Denne suven er liten utenpå og stor inni
Skoda kommer med sin andre SUV, den lille, men likevel store Karoq.
00:48
Publisert: