I DNs onsdagsutgave sprakk nyheten om at statsminister Erna Solberg vurderer å gi krisehjelp til Norske Skog.

Gjelden har vokst seg så stor at den tradisjonsrike norske papirprodusenten risikerer konkurs hvis forhandlinger med långivere og eiere ikke fører frem.

Nå åpner også regjeringens borgerlige støttepartier Venstre og KrF for å gi selskapet krisehjelp.

– Norske Skog er et flaggskip i den norske skognæringen, og selskapets eksistens er avgjørende for hele verdikjeden, sier Line Henriette Hjemdal, KrF-politiker og medlem av næringskomiteen på Stortinget.

Terje Breivik, finanspolitisk talsperson i Venstre, mener også det er positivt at regjeringen vurderer å gripe inn for å redde selskapet dersom forhandlingene ikke fører frem.

– Jeg synes det er en fornuftig tilnærming, sier Breivik.

Åpne for statlig kjøp av gjeld

Som DN omtalte i onsdagsutgaven, har Norske Skog lenge slitt med stor gjeld etter oppkjøp for 10–20 år siden. Deler av gjelden er forfalt uten at selskapet har penger til å innfri den. Selskapet har heller ikke nok penger til å klare å betale rentene på den øvrige gjelden.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mener regjeringen bør sette i stand hele virkemiddelapparatet til eventuelt å kjøpe Norske Skogs gjeld til markedspris.

Han mener også det er en mulighet at staten kjøper deler av konkursboet dersom selskapet slås konkurs.

Også KrF mener regjeringen bør vurderer å kjøpe Norske Skogs gjeld, dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene.

– KrF forventer at regjeringen vurderer om det er hensiktsmessig å vurdere alle virkemidler, deriblant å kjøpe gjelden dersom forhandlingene mellom selskapet og kreditorene strander, sier Hjemdal.

Langer ut mot Giske

KrF-politikeren reagerer sterkt på at Arbeiderpartiets nestleder og tidligere næringsminister Trond Giske ikke vil at staten skal bruke ressurser på å kjøpe Norske Skogs gjeld.

– Ap vil sette foten ned for å overta eiernes gjeld fordi det som da skjer er at staten istedenfor å bidra til industriutvikling, bruker pengene på å kjøpe gjelden til eierne og berger deres tap, ikke nødvendigvis bedriften. Det er feil bruk av statens penger, uttalte Giske.

Hjemdal mener Arbeiderpartiet med Trond Giske i spissen svikter norske skogeiere.

– At Giske nå mener det er uaktuelt å overta selskapets gjeld er et tydelig signal om at partiet ikke tar ansatte i næringen på alvor. Jeg har brukt fire år på å sette meg inn i skognæringen nettopp fordi jeg mener den rødgrønne regjeringen forsømte denne næringen, fortsetter hun.

Næringsminister Trond Giske vil ikke bruke ressurser på å kjøpe Norske Skogs gjeld.
Næringsminister Trond Giske vil ikke bruke ressurser på å kjøpe Norske Skogs gjeld. (Foto: GORM K GAARE)

Satsingsområde for regjeringen

Hjemdal påpeker at samtlige partier på Stortinget stilte seg bak stortingsmeldingen om norsk skognæring som ble lagt frem i fjor høst.

– Her defineres den norske skognæringen som en strategisk næring for Norge, sier Hjemdal.

Både KrF og Venstre påpeker at rammebetingelsene til skogeierne er blitt bedret. Blant annet at regjeringen har tatt til orde for en skattekredittordning for skogeiere som investerer i industriformål.

– Rammevilkårene for skogindustrien er betydelig bedret de siste fire årene. Jeg vil tro at både selskapet og kreditorene er tjent med å finne en løsning uten at staten griper inn, sier Breivik.

Avviser kritikk

Trond Giske avviser kritikken. Han gjentar at han er sterk tilhenger av å bruke det statlige virkemiddelapparatet for å styrke Norske Skogs lønnsomhet og dermed unngå konkurs.

– Men det er ikke riktig pengebruk eller god industripolitikk å kjøpe ut eiere i selskaper som har økonomiske problemer. Det vil ikke trygge arbeidsplasser eller bidra til verdiskaping i selskapet, det vil bare begrense tapet til eierne, sier Giske.

Han viser til at han i sin tid som næringsminister satte av 500 millioner kroner til det statlige investeringsselskapet Investinor for å løfte den norske skognæringen. Målet var å tilføre kapital i industrialiserings- og vekstfase på kommersielle vilkår.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: