Forrige mandag skrev DN at kirurg og hobbyinvestor Karl Iver Hanvold har gjort comeback i Norske Skog etter å ha kjøpt 1,8 millioner aksjer i det kriserammede industrikonsernet.

En fersk aksjonærutskrift viser at Hanvold har kjøpt ytterligere én million aksjer og kontrollerer dermed 1,03 prosent av aksjene i selskapet. Hanvold har handlet mye i Norske Skog-aksjen de siste månedene, og uttalte til DN i august at det har vært en «drøm» å komme seg over én prosent eierandel.

– Jeg hadde en drøm om å kjøpe meg opp til å ha en eierandel på én prosent i selskapet og leke med de store gutta. Men jeg solgte alle aksjene i slutten av forrige uke, sa Hanvold til DN i august.

Norske Skog-aksjen har svingt mye den siste uken. Aksjen steg først nært 50 prosent i løpet av de første tre dagene sist uke, men falt så tilbake og endte uken nær uendret.

– Jeg har troen på at Sveaas klarer å rydde opp i dragkampen mellom kreditorer og aksjonærer, skriver Hanvold i en sms til DN mandag morgen.

Avviser «den siste» redningsplanen

Kirurgens comeback i Norske Skog kommer på et kritisk tidspunkt for det konkurstruede selskapet. Norske Skog-styret, med investor Christen Sveaas i spissen, la onsdag ettermiddag frem sitt siste forslag for refinansieringen av det konkurstruede selskapet. Kort tid etter at forslaget ble presentert kunne imidlertid DN melde at de usikrede kreditorene, den såkalte juniorgruppen, allerede har avvist det nye forslaget.

Torsdag kveld kom den første offentlige bekreftelsen på at juniorlångiverne vil gjøre alvor av sine trusler. Den største eieren av usikret gjeld i det kriserammede papirkonsernet, forvalter James Bennett og hans fond, varslet torsdag kveld at de vil stemme imot redningsplanen.

Bennett opplyser selv at han har en eierandel på henholdsvis 40 og 50 prosent i to av Norske Skogs usikrede obligasjonslån. Dette gjør Bennett stor nok til å alene blokkere redningsplanen, som krever støtte fra tre fjerdedeler av eierne i hvert eneste lån.

Har hatt god timing

Hanvold har kjøpt og solgt aksjer i Norske Skog mange ganger de siste månedene og har flere gnager hatt god timing. Sist han var inne på aksjonærlisten var i begynnelsen av september. Men Hanvold solgte alle sine to millioner aksjer i selskapet rett før nyheten om at de sikrede obligasjonseierne tar kontroll over datterselskapet Norske Skog as ble meldt.

– Jeg hadde flaks. Jeg solgte rundt to millioner aksjer i formiddag, men var ikke forberedt på dette, så dette var en overraskende omdreining, sa Hanvold til DN den gang.

Hanvold er utdannet tannlege og lege og er spesialist i oral kirurgi og oral medisin. Han er ansatt som lege ved Oslo universitetssykehus og har privatpraksis ved siden av.

Hanvold kjøpte sine første aksjer i Norske Skog i 2016 og har siden handlet aktivt i aksjen. Rett før investor og milliardær Christen Sveaas i midten av august flagget at han har kjøpt seg opp til bli Norske Skogs største aksjonær, kjøpte Hanvold seg opp til å bli den 23. største aksjonæren i papirkonsernet. Kort tid senere solgte han seg ut igjen.

Steen selger seg ned

Investor Carl Erik Steen solgte i forrige uke 600.000 aksjer i Norske Skog gjennom sitt investeringsselskap Capreca as. Selskapets eierandel i Norske Skog faller dermed fra 1,01 prosent til 0,8 prosent. Carls Erik Steen er styreleder i Capreca as, men det meste av aksjene i selskapet er eid av hans barn. Han er bror av Bertel Otto Steen som gjennom selskaper Ses as er Norske Skogs nest største aksjonær med en eierandel på 4,3 prosent. (Vilkår)

Kriserammede papirkonsernet Norske Skog
Det kriserammede papirkonsernet Norske Skog har nå kun én uke på å unngå konkurs. Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden er den pågående krisen i selskapet et hyppig diskusjonstema.
01:32
Publisert: