Norske Skog og toppsjef Lars Sperre kjemper en kamp mot klokken for å redde selskapet fra konkurs. Fristen for å komme til enighet med aksjonærer og ulike obligasjonseiergrupper er nå satt til fredag.
Tirsdag tilbrakte Sperre med å diskutere bransjens rammevilkår på Arendalsuka.
– Du har gitt deg selv ut året med denne redningsaksjonen. Hvordan synes du det går, etter noen måneder i jobben?
Det er en krevende prosess, men det visste vi før jeg gikk i sjefsstolen, men vi holder på den tidsfristen. Det er en prosess der vi innen året bør ha en løsning i løpet av året.
– Hvordan er det å sitte her i Arendal, å være prisgitt forhandlinger som skjer et annet sted i verden?
-Vi er her fordi vi har betydelig virksomhet i Norge og bryr oss om rammevilkårene våre i Norge. Vi må være til stede der hvor politikere og industri møtes. Vi jobber med å trygge de to norske fabrikkene våre her i Arendalsuka, og at vi har rammevilkår som er konkurransedyktige, for det er vi fullstendig avhengige av. Det å bruke tid på det er helt nødvendig, sa Sperre.
Overtok etter Ombudstvedt
Lars Sperre har bakgrunn som jurist og ansvarlig for forretningsutvikling i Norske Skog, og overtok sjefsroret etter at Sven Ombudstvedt solgte sine aksjer i selskapet, fikk styrets tillit, og deretter trakk seg som konsernsjef.
Sperre ga seg selv tidsfrist ut året, eller i syv måneder, på å få selskapet ut av krisen.
– Har du troen på at dette skal gå?
– Ja, definitivt. Norske Skog er et industrikonsern, som i en konkurranseutsatt næring genererte over en milliard kroner i brutto driftsresultat (ebitda) i 2016. Vi har verdens mest profesjonelle investorer som har investert i Norske Skog fordi de tror på den underliggende virksomheten. Så er vi i en krevende prosess med å løse rekapitaliseringen, men det er ingen grunn til at det skal ta bort det faktum at selskapet som sådan har konkurransedyktige enheter, vi genererer penger og har investorer som har investert i oss fordi de ser en langsiktig og interessant businesscase.
Sveaas størst
Tirsdag morgen varslet milliardæren Christen Sveaas overraskende at han har kjøpt seg inn i Norske Skog. Med 12,8 prosent av aksjene er han dermed selskapets største aksjonær etter at kjempefondet Blackstone de seneste dagene har solgt alle sine aksjer.
Også Sperre ble overrasket over meldingen om at storinvestoren, skogeieren og milliardæren Sveaas nå har kommet inn som storaksjonær.
– Jeg har ikke rukket å tenke så mye på det, og hva det har å si, men vi synes det er hyggelig at folk handler aksjer i Norske Skog, og så får vi se hva det har å si for prosessene vi er inne i, sier han.
– Det skjer mye på eiersiden nå, forstyrrer det arbeidet i selskapet?
– Vi er i en prosess med å løse kapitalstrukturen i konsernet. Det har alltid vært sånn at våre verdipapirer handles hver dag. Så langt har det ikke påvirket prosessen vi er inne i. Så får vi se hva denne siste aksjehandelen har å si, men det har jeg ikke tenkt så mye på enda.
– Har du noe håp om at Sveaas kan bidra på en ny måte?
– Det gjenstår å se. Jeg har ikke tenkt så mye på at vi har fått en ny storaksjonær.
– Men du har merket deg det? Han er jo en av Norges mest kjente investorer.
– Vi får se hva som ligger bak handelen og hva den har å si for prosessen vi er inne i, men akkurat nå har jeg ikke så mye jeg kan si.
Sliter med høy gjeld
Den kriserammede papirprodusenten Norske Skog og dets rådgivere har den siste tiden jobbet på spreng for å finne en bedre finansieringsløsning for selskapet, som sliter med høy gjeld etter lånefinansierte oppkjøp på 1990- og 2000-tallet.
Akkurat nå jobber selskapet med å få på plass ny mellomfinansiering på 16 millioner euro, tilsvarende cirka 150 millioner kroner. Pengene skal gi selskapet en liten pustepause.
Samtidig kjemper selskapet i krevende forhandlinger med ulike obligasjonseiergrupper om en full refinansieringsplan for selskapet.
Norske Skog har fått skjøvet på fristen for å få finansieringen på plass, og har nå frist til fredag 18. august. Selskapet har også utsatt fremleggelsen av andrekvartalsrapporten. Alle obligasjonseierne unntatt eierne i et av lånene har gått med på at selskapet venter med rentebetalingene.
Formelt er dermed selskapet i mislighold. Samtidig er det utstedt mange milliarder i såkalte kredittsikringsinstrumenter i Norske Skog.
De siste ukene har det vært en dragkamp i kulissene mellom aksjonærene som risikerer å sitte igjen med maksimalt ti prosent av verdiene sine og eierne av ulike obligasjonslån.
Norske Skog har tapt egenkapitalen, og selv om aksjen får et løft på Oslo Børs etter at Christen Sveaas har kjøpt seg opp verdsettes selskapets egenkapital til fattige 145 millioner kroner.(Vilkår)