Jan Skevik (67) fra Sprova i Nord-Trøndelag er en av Norges fremste veteranhoppere og har vunnet rundt 20 medaljer i verdensmesterskapet for veteraner. Når DN ringer ham har han nettopp vært i smøreboden og gjort klart skiene for en ettermiddag i bakken.

– Jeg skal bare sette meg på bommen og se om jeg tør. Heldigvis er det mindre risikabelt å sette av gårde ned ovarennet enn å investere på børsen, sier Skevik.

De siste uken før jul hamstret Skevik flere millioner aksjer i det kriserammede papirkonsernet Norske Skog. En fersk aksjonærutskrift viser at han i midten av forrige uke eide over 4,3 millioner aksjer i selskapet. Kjøpene gjorde han dermed rett før selskapet gikk til skifteretten.

– Jeg tror jeg eide rundt fem millioner aksjer da selskapet gikk konkurs, sier Skevik oppgitt.

Det gjør ham til den niende største aksjonæren i Norske Skog, populært kalt Skogen. Skevik anslår selv at han kjøpte rundt to millioner Norske Skog-aksjer i desember.

Fra 100 kroner til 25 øre

Den meritterte skihopperen, som tidligere jobbet som avdelingsdirektør i entreprenørfirmaet AF Gruppen, har vært en trofast aksjonær i Norske Skog over mange år. Dette til tross for at kursfallet i aksjen har vært brattere enn unnarennet i Vikersund.

– Jeg har eid aksjer i Norske Skog siden aksjekursen lå på over 100 kroner, så det har vært et stygt fall, men at det skulle ende med konkurs, det hadde jeg ikke trodd, sier Skevik.

Det var våren 2007 at Norske Skog-aksjen forlot hundretallet for godt og satte utfor hoppkanten. Når aksjen i forrige uke gjorde et nytt nedslag på rundt 25 øre så Skevik en ny investeringsmulighet.

– Tanken min var at det måtte ligge en betydelig verdi i det fremførbare underskuddet og at det ville være av interesse for å unngå konkurs, sier Skevik.

«Mye vil har mer»

Ifølge årsrapporten for 2016 hadde Norske Skogindustrier asa et fremførbart underskudd på rundt 14,5 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Dette utgjør en potensiell skattefordel i milliardklassen, men hvorvidt det ville være mulig å faktisk utnytte denne fordelen er høyst usikkert.

Da det børsnoterte konsernet Norske Skogindustrier asa forrige tirsdag slo seg selv konkurs, gikk det meste av denne skattefordelen tapt, mens noe av det fremførbare underskuddet kan leve videre i datterselskapene som ikke er berørt av konkursen.

– Jeg hadde ikke ventet at det skulle ende i konkurs. Jeg mener den løsningen som Christen Sveaas og resten av Norske Skog-styret hadde kommet frem til ville ha vært bra for både selskapet, kreditorer og aksjonærer. Men mye vil ha mer, sier Skevik.

Håper på bedre nedslag i Planica

I likhet med Sveaas og de andre Norske Skog-aksjonærene må Skevik nå innse at aksjene er verdiløse. Da selskapet gikk konkurs tirsdag morgen tapte Skevik rundt 1,25 millioner kroner i forhold til sluttkurs dagen før.– Jeg får trøste meg med at man ikke får med seg noe uansett dit man til slutt drar, sier Skevik.

Nå forbereder han seg til neste års verdensmesterskap i hoppbakken i Planica i Slovenia.

– Håper du på å lande penere i Planica enn i Norske Skog?

– Ja, det får jeg da for all del håpe, sier Skevik.

Hans største investering er 200.000 aksjer i sin gamle arbeidsgiver AF Gruppen. Disse aksjene er i dag verdt rundt 26 millioner kroner. I løpet av de siste fem årene har aksjekursen til AF Gruppen mer enn tredoblet seg.

– Jeg hadde på det meste 550.000 aksjer i AF Gruppen, men har solgt meg en del ned, sier Skevik.

Ellers har han investert i en rekke ulike oljerelaterte aksjer som Panoro Energy, Questerre Energy, Archer Limited og DNO. (Vilkår)

Her er D2s beste bilder fra 2017
02:33
Publisert: