Det tradisjonsrike papirkonsernet Norske Skog kunngjør mandag morgen at det vil gjøre comeback på Oslo Børs.

Det gamle Norske Skog asa gikk konkurs i slutten av 2017, gikk av børs og la ut dets syv papirfabrikken for salg. Datterselskapet Norske Skog levde videre etter konkursen, og ble i mai i fjor kjøpt opp av det britiske hedgefondet Oceanwood Capital Management. Samme år leverte selskapet et overskudd på drøyt 1,5 milliarder kroner.

Jobbet med det siden i vår

I det nye Norske Skog, som er ledet av Sven Ombudstvedt, var inntektene i tolvmånedersperioden til og med andre kvartal 2019 på 13,1 milliarder kroner og at driftsresultat før avskrivninger (ebitda) var på 1,4 milliarder kroner i samme periode.

Selskapet skriver at det har en sterk kontantgenerering og at det ønsker å betale «høye og attraktive» utbytter til aksjonærene etter børsnoteringen.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt sier at de har diskutert en mulig børsnotering med Oceanwood siden i vår og dette ble tydeligere etter det ble hentet inn 125 millioner euro i obligasjonsmarkedet i juni.

– Det var første steg tilbake i markedet og fra da har vi hatt dette som målsetning, sier han.

I forbindelse med en børsnotering vil Norske Skog ikke utstede nye aksjer, men Oceanwood-selskapet NS Norway Holding kommer til å redusere sin eierandel. Til hvilken pris, eller i hvilket intervall, Oceanwood vil selge til er for tidlig å si, ifølge Ombudstvedt. Han tror imidlertid det blir et betydelig nedsalg.

– Det er rimelig å anta det er betydelig. Personlig vil jeg tro at det er formålstjenlig at selskapet har en betydelig grad av fri flyt, men akkurat hvor mye får markedet bestemme, sier han.

Betinget av godkjennelse av Oslo Børs og kapitalmarkedsforhold ventes tilbudet i forbindelse med børsnoteringen å bli priset i fjerde kvartal i år.

– Problemet er borte

Det var dagens eneeier Oceanwood som i 2017 presset frem konkursen i det børsnoterte papirkonsernet på tampen av 2017 etter å ha tatt kontroll over den sikrede gjelden. Konsernet gikk ut av året 2017 med en negativ egenkapital på 1,4 milliarder kroner og en total gjeld på over ni milliarder kroner. Nå skal det nye Norske Skog på børs igjen med friskere balanse.

– Hva er forskjellen på det gamle Norske Skog og det nye Norske Skog?

– Det gamle hadde en enorm gjeldsbyrde fra oppkjøp som var gjort på begynnelsen av 2000-tallet, som man jobbet med, men ikke klarte å jobbe inn med den inntjeningen selskapet hadde. Nå har vi egentlig ikke noe gjeld, så det problemet er borte. Driften i Norske Skog har alltid vært god, sier Ombudstvedt.

I meldingen skriver Norske Skog at det har en klar ambisjon om fortsatt å beholde sin posisjon innen papirmarkedet. Ved utgangen av andre kvartal var selskapets totale eiendeler verdt rundt 9,4 milliarder kroner.

Da Oceanwood vant kampen om Norske Skog i fjor ble kjøpesummen estimert til 236 millioner euro. I tillegg kom gjelden Oceanwood eide, som ifølge Ombudstvedt var verdt 120 millioner euro. Han sier det ikke er offentlig kjent hva kostprisen til Oceanwood er, men at det offentlig kjente tallet på hva Oceanwood ga for Norske Skog er mellom 350 og 360 millioner euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.