Det var samarbeidet mellom Kjell Inge Røkkes Aker-konsern og Norske Skogs største långiver Oceanwood som til slutt presset frem en konkurs i det tradisjonsrike industrikonsernet Norske Skogindustrier asa i desember.

Grunnlaget for samarbeidet var at Aker og Oceanwood sammen skulle by på aksjene i datterselskapet Norske Skog as, som eier selskapets syv papirfabrikker. Nå viser det seg imidlertid at samarbeidet havarerte før aksjonsprosessen var fullført.

– Partene kom ikke til enighet om betingelsene for et felles bud på Norske Skog, skriver Aker i en børsmelding onsdag.

Oceanwood har gitt Aker beskjed om at fondet vil fortsette budprosessen uten Aker.

Det Røkke-kontrollerte selskapet gjør på sin side det klart at Aker ikke vil fremme et eget bud for Norske Skog.

Investor Jens Ulltveit-Moe sto mandag frem i DN som en av budgiverne i kampen om et av Norges mest tradisjonsrike industribedrifter. Sammen med fondene Cyrus Capital og Halcyon Capital har investoren lagt inn et bud på mellom fire og fem milliarder kroner for Norske Skog as.

Røkke felte Skogen

Etter at det kriserammede industrikonsernet Norske Skogindustrier asa gikk konkurs rett før jul har investeringsbankene Citibank og Evercore jobbet på spreng med å selge selskapets papirfabrikker.

Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog forhandlet hele høsten 2017 med kreditorene for å redde selskapet fra konkurs. Men når papirkonsernets største långiver, Oceanwood Capital, allierte seg med Kjell Inge Røkke og hans Aker-konsern, var alt håp ute. Planen til Aker og Oceanwood var nemlig å presse frem en konkurs og by på fabrikkene i den påfølgende auksjonen.

Flere små obligasjonseiere følte seg overkjørt av Oceanwood og det ble innledet rettslige prosesser både i USA og England for å stoppe auksjonsprosessen. Den 8. mars ble det imidlertid klart at opprørerne ikke ville lykkes, og salget kunne dermed gjennomføres som planlagt.

Norske Skog-sjef Lars Sperre sa til DN i begynnelsen av mars at mellom fem og ti seriøse aktører har vært med i fase to av auksjonsprosessen.(Vilkår)

Kriserammede papirkonsernet Norske Skog
Det kriserammede papirkonsernet Norske Skog har nå kun én uke på å unngå konkurs. Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden er den pågående krisen i selskapet et hyppig diskusjonstema.
01:32
Publisert: